Mitől és miért leszünk libabőrösek?

Nincs olyan ember a földön, aki még ne élte volna át, hogy végigfut a karján hideg, és libabőrös lesz. Nos, azt már tudjuk, hogy ez milyen érzés, de azt nem, hogy mi is az oka.
 

Hogyan alakul ki?
A bőrben ülő szőrtüszőkhöz egy-egy apró simaizom kapcsolódik. A libabőr alapvetően úgy alakul ki, hogy a hideg levegő hatására ezek a simaizmok megfeszülnek, és a szőrtüszők a bőrfelszín felé emelkednek, ettől pedig felegyenesednek a szőrszálak. Kialakulhat még felfokozott érzelmek hatására is, mert ilyenkor az agy adrenalint termel, aminek hatására szintén megfeszülnek ezek a simaizmok.

Érdekes módon a cirógatást is úgy értelmezi az agy, mintha hideg érné a bőrt, ezért van, hogy a finom érintés hatására is gyakran előfordul a libabőr.

Libabőrös zene

Mi a szerepe?
A libabőr elsődleges szerepe a hajnövekedés fokozása. Mindig, mikor kiráz minket a hideg, az idegek aktiválónak, és az arra készteti a hajhagymákat, hogy regenerálódjanak. Ez egy természetes védekező mechanizmus, hiszen ha sokat vagyunk a hidegben, akkor a szervezet több szőrzetet növeszt, hogy ezzel is felmelegítse a testet. Másrészt pedig a sebek gyógyulásában is nagy szerepet játszik a libabőr.

A bőrünkön lévő sebek, karcolások is hamarabb tudnak begyógyulni, mert a hidegrázás hatására a sejtek gyorsabban regenerálódnak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.