Gyermekek figyelem- és hangulat problémái: agyvizsgálattal korán felismerhetők?

Előbb azonosíthatók a mentális gondok?

A gyermekek mentális problémáit nehéz előrejelezni – míg csak gondot nem okoznak. Lehetséges, hogy kutatók megtalálták a módját annak, miként használhatók az agyvizsgálatok a depresszió, szorongás és a figyelemproblémák azonosítására.

Amíg nem jelentkeznek a jelei, nehéz előre megmondani, vannak-e hangulati- és figyelemproblémái egy gyermeknek. Kutatók most valószínűleg találtak megoldást arra, hogy agyvizsgálat segítségével azonosíthassák, mely gyermekek vannak kitéve a depresszió, a szorongás és a figyelemproblémák veszélyének.

A tanulmányt a JAMA Psychiatry szaklapban közölték.

„Jelentős járvánnyal állunk szemben a tinédzserkori szorongás és depresszió terén – szerettünk volna felfedezni egy korai jelet, mellyel előre látható ezen problémák, valamint a figyelemproblémákkal kapcsolatos tünetek kialakulása” – mondta el Susan Whitfield-Gabrieli, a bostoni Northeastern University Biomedical Imaging Centre pszichológia professzora és vezetője.

Egy, 100 gyermekkel készült, viszonylag kisméretű mintában – melyben ismert mentális egészségügyi problémák nem voltak -, a kutatók megfigyelték, hogy agy bizonyos területein kialakult kapcsolatok, melyeket 7 éves kor alatti gyerekeknél láttak, segíthetnek előre jelezni a 4 évvel később jelentkező mentális gondokat.

Fotó: 123rf.com

„A tanulmánynak jelentős klinikai következményei lehetnek – hívta fel a figyelmet a kutató. – Ezen biomarkerek azonosítása ilyen fiatal korban korai beavatkozást is jelenthet, például testmozgás, mindfulness foglalkozás, kognitív viselkedésterápia alkalmazását, amelyek enyhíthetik a tüneteket és akár meg is előzhetik egy pszichiátriai betegség kifejlődését.”

Susan Whitfield-Gabrieli ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy egy korai tanulmányról van szó, s az agyi vizsgálatok jelenleg nem állnak rendelkezésre szűrőeszközként. Hozzátette: a jövőben igen hasznossá válhatnak, ám egyelőre nem tartunk ott.

Dr. Victor Fornari, a Glen Oaks-i Zucker Hillside Kórház gyermek- és serdülőkori pszichiátria alelnöke kiemelte: a pszichiátriai rendellenességek biomarkereinek azonosítása továbbra is ígéretes kutatási területet jelent. A tanulmány azt mutatta, hogy lehetséges a mentális egészség gyengeségének megjelenítése és mérése még a tünetek megjelenése előtt.

Fotó: 123rf.com

A tanulmány 94 gyermeket tekintett át, akik 7 évesek voltak a kezdetekkor – 53 fiú és 41 lány vett részt benne. A legtöbbjüknek (ami 77 gyermeket jelent) nem volt ismert mentális betegsége – 17 csemeténél pedig olvasási problémák kockázata állt fenn.

A gyermekeket funkcionális MRI vizsgálatnak vetették alá. A szkennelés e típusa több részletet nyújt arról, mi zajlik az agyban, méri a véráramban bekövetkezett változásokat is.

A kutatók kiderítették, hogy a 7 éves korban az agy egyik területén tapasztalható kapcsolatok segíthetnek előrejelezni, kifejlődik-e depresszió és szorongás 11 éves korig. Arra is fény derült, hogy a gyengébb kapcsolatok ezen az agyi részen jelzik, kinek lesz kevesebb figyelemproblémája 11 évesen.

Whitfield-Gabrieli elmondta: bíznak benne, hogy a következő lépésben ugyanezt csecsemőknél is meg tudják vizsgálni, hogy kiderüljön, vajon ezeket a mentális problémákat még korábban azonosíthatják-e.

Amennyiben a tanulmányok megerősítik, hogy a kutatók előre tudják jelezni, kik vannak nagyobb kockázatnak kitéve a depresszió vagy éppen a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességek szempontjából, idejekorán be lehet avatkozni, s viselkedésterápiával vagy mindfulness foglalkozással segíteni a gyermeken. Ezeknek pedig nincsenek mellékhatásaik – tette hozzá a kutató.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php