Friss lehelet, szép fogak – Így készíthető otthon fogkrém és szájvíz

Mi lenne, ha elfelejthetnénk a fogkrémet, valamennyi összetevőjének olvasgatását, a töprengést, vajon a csomagolás újrahasznosítható-e? A fogkrém mellett saját szájvizet és még ennél is többet gyárthatunk saját kezűleg! Képzeljük el, hogy van egy saját készítésű fogkrémünk és szájvizünk, amelynek nem kell alaposan átböngészni a címkéjét, vajon mit tartalmaz, sőt a pakolása újrahasznosíthatóságán sem szükséges rágódnunk.

A fogak és az íny egészsége érdekében az első lépés mindig a helyes étrend. A száj a bél egészségét imitálja. A betegségek a bélben kezdődnek, ez mindenkire igaz, kivétel csak az a kevés ember, aki dohányzik, mégis egészségesen táplálkozik. A cigaretta is nagyon káros a fogakra, az ínyre.

Az alábbi, otthon elkészíthető módszereket dohányzás esetén ne is használjuk. A recept segít csökkenteni a fogak romlását, felgyorsítja a gyógyulást, a szuvasodást visszafordítja, eltávolítja a gyulladást, felszámolja a fertőzést és fehérít is.

Ásványi anyagokat pótló és fehérítő fogkrém – Recept

A saját készítésű fogkrémben kalcium, magnézium, stevia, kókuszolaj és illóolajok vannak, hogy a fogak erősebbek és egészségesebbek maradjanak.

Hozzávalók: 5 rész kalcium/magnézium por, 2 rész szódabikarbóna, 1 rész finomítatlan, finomra őrölt tengeri só, 3-5 rész kókuszolaj a kívánt textúra kialakításához. Tetszés szerint rakható hozzá még illóolaj az íz kedvéért és/vagy azért, hogy elpusztítsa a baktériumokat: menta, fahéj, teafaolaj, borsmenta, narancs). Végül egy kevéske steviát adunk hozzá.

Keverjük össze a kalciumot, sót, szódabikarbónát egy tálban. Adjuk hozzá a kókuszolajat, egyszerre csak egy részt, hogy lássuk, hogyan alakul az állaga. Majd tegyük bele a választható összetevőkből is azokat, amelyiket szeretnénk. Tároljuk a keveréket egy kis üveg edényben.

Hidrogén-peroxidot is szokás adni a fogkrémekhez, különösen a fehérítő hatásúakhoz. Ám ez egy olyan anyag, amelyet nem szabadna lenyelni és irritálhatja az ínyt. Nem jó ötlet, sem gyerekeknek, sem azok számára, akiknek érzékeny, sérült vagy beteg az ínye.

Amennyiben a listáról több dolog sem elérhető, vagy csupán egyszerű fogkrémet szeretnénk, olyat is készíthetünk, amely nem igazán paszta:

1 teáskanál szódabikarbóna és ½ teáskanál finomítatlan, finomra őrölt tengeri só keverékével. Ezt a kettőt kell csak összekeverni.

fogkrém

Természetes fogkrém

Ha szeretjük a természetes samponokat, szappanokat, ez a fogkrémtípus be fog válni nálunk.

Hozzávalók: 4 evőkanál bentonitanyag, desztillált víz, 5 csepp teafalolaj, 5 csepp folyékony stevia, 10 csepp borsmenta illóolaj, 2 teáskanál finomítatlan tengeri só.

Keverjünk össze 2 evőkanál vizet a bentonitanyaggal egy üveg edényben, jól kavarjuk meg, de semmiképp se fém kanállal (fémmel nem szabad kapcsolatba kerülnie a bentonitnak). Adjuk hozzá a teafa olajat, steviát, borsmenta illóolajat. Majd a sót is rakjuk bele és keverjük meg jól. Adjunk hozzá vizet az íz és a textúra kedvéért. Tároljuk a fogkrémet egy befedhető pohárban (egy idő után ugyanis kiszárad, ha fedetlenül hagyjuk).

olaj_szajviz_fogkrem

Olajozás

Az olajozás hagyományos ájurvédikus módszer a szájápolásra: 15-20 percen át kell dörzsölgetni olajjal a fogakat. Egyesek szerint ez az egész testet méregteleníti, minden betegséget gyógyít, ám ez csak akkor állja meg a helyét, ha egyébként is egészségesen étkezünk. Egy biztos, a szájhigiéniát ösztönzi, csökkentve a káros baktériumok mennyiségét és a fogkövet, elérve a száj azon részeit is, ahová fogkefével nehezen jutunk el. A száj higiéniája az immunrendszert is erősíti, vagyis ez a módszer valóban jó hatással lehet az általános egészségre.

Hagyományosan a szezámolajat használták, manapság a kókuszolaj ajánlottabb. Lássuk a lehetőségeket. Az alap egy evőkanál kókuszolaj.

Rossz szájszag esetén adjunk hozzá 2 csepp fahéjat, fodormentát, borsmenta vagy menta illóolajat.

  • Fogfájás esetén 2 csepp szegfűszeg- vagy teafa illóolajat, esetleg mindegyikből egy-egy cseppet.
  • Fekély, seb esetén 2 csepp szent bazsalikom illóolajat.
  • Ínybetegség esetén 2 csepp fahéjat, szegfűszeget vagy teafa illóolajat.
  • Visszahúzódó íny esetén 2 csepp mirha illóolajat.
  • Fogszuvasodás esetén: 2 csepp szegfűszeg- vagy teafaolaj illóolajat, vagy mindkettőből egy-egy cseppet.
  • A száj bármilyen fertőzése esetén 2 csepp szegfűszeg- vagy teafa illóolajat, esetleg mindkettőből egy cseppet.
  • Az olajat úgy használjuk, mint egy szájvizet. Jól mozgassuk körbe a fogak körül, 15-20 percig. Ne dörzsölgessük túlságosan erősen. Minél tovább végezzük a műveletet, annál nagyobbak lesznek az előnyei, de persze néhány perc is elég lehet.

Semmiképp se nyeljük le, mindig köpjük ki az olajat. Ezután mossunk fogat és öblítsük ki a szánkat.

Házi szájvíz

Egyszerű szájvizet készíthetünk az alábbi összetevőkből: 1 csésze desztillált víz, 1 teáskanál finomítatlan tengeri só, 1 teáskanál kalcium magnézium por, 4 csepp fodormenta illóolaj, 2 csepp fahéj illóolaj, 2 csepp borsmenta illóolaj, 2 csepp szegfűszeg illóolaj.

Keverjük össze a hozzávalókat egy üveg edényben és rázzuk össze!

Azonnal leheletfrissítés

Néha bizony erre is szükség van! Ha sürgősen frissíteni szeretnénk a leheletünket, gargalizáljunk almaecettel, rágjunk el egy nyers fokhagymát, petrezselymet és/vagy koriandert, majd öblítsük ki jól a szánkat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.