Mit együnk-igyunk a fogszuvasodás ellen?

Dr. Schatz Balázs fogszakorvos arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy óvakodni kell a szájban kialakuló savas kémhatásoktól, mert ezzel felgyorsíthatjuk a fogszuvasodást

A fogak a gerinces élőlényeknél fejlődtek ki, amik egy látható koronának nevezett részből, és egy gyökérnek nevezett állkapocsba ágyazott nem látható részből állnak. Funkciója a táplálék megrágása, felaprítása, amivel elősegítjük az emésztést. Mivel az embereknek életük során összesen két fogsoruk alakul ki, érdemes vigyázni a fogakra és ápolni azokat.

Dr. Schatz Balázs fogszakorvos szerint napi többször is érdemes fogat mosni. A legjobb, ha az étkezések után mossuk meg a fogunkat, de fontos, hogy nem közvetlenül utána. Ennek, oka, hogy vannak olyan ételek, amik savas kémhatásúak, emiatt nagyon igénybe veszik a fogzománcot. A „fellazult” fogzománc vékony rétegét könnyebben le tudjuk dörzsölni, ha ilyenkor mosunk fogat.

A savas kémhatás árt

A szakértő szerint minden olyan kémhatás, ami savas egyaránt rossz a szájnak és a fogaknak. Tehát minden olyan étel, ami csökkenti a PH értéket a szájban megnöveli az esélyét a fogszuvasodásnak. Ilyen fogra ártalmas italok például a savas üdítők, narancslék, szénsavas ásványvizek.

Mi az, amit használ?

A tej például, a fogaink szempontjából „jó” italnak számít, mert kiegyenlíti a PH értéket a szánkban. Az már csak ráadás, hogy kalciumtartalma miatt erősödik a fogzománc. Bár sokszor emlegetjük, hogy a kávé és a tea elszínezi a fogakat, a fogszuvasodás elellni küzdelemben a tea bizony hasznos. Ha nem cukrozzuk és citromozzuk túl, akkor jó hatással van a fogakra, magyarázza Schatz doktor.

Rágó és alma

A szakértő szerint, ha nincs lehetőségünk fogat mosni az étkezések után, a rágózás is hasznos lehet. Ennek ok, hogy serkenti a nyálelválasztást, ami szintén védi a fogakat. Fontos persze, hogy cukormentes rágót rágcsáljunk, mert akkor tisztítjuk is a fogakat. Az alma ugyan savas kémhatású, de nagyon jól tisztítja a fogakat. Itt is alapszabály, hogy nem szabad közvetlenül utána fogat mosni!

Nem kell tehát túl bonyolult szabályokat betartani, ahhoz, hogy megelőzzük a fogszuvasodást. Igyekezzünk hát megőrizni minél tovább fogaink épségét!

Forrás: