Figyelj jobban! – 7 remek, koncentrációt segítő ital és étel

Az odafigyelés, bármennyire vágyunk is rá, nem mindig megy könnyen. Különösen manapság, a koncentrációt több dolog is ronthatja. Mit érdemes innunk, ennünk, ha jobban szeretnénk e téren teljesíteni? Lássuk a palettát, mely koncentrációt segítő ételekkel és italokkal van tele.

Napjainkban különösen sokszor kapjuk magunkat azon, hogy jobban oda kéne figyelnünk – munkánkra, beszélgetésekre, mindennapi feladatokra. Nos, hogy mennyire működik jól a koncentráció, nemcsak attól függ, pihentünk-e eleget vagy fogyasztunk-e kellő mennyiségű vitamint.

Érdemes a palettát szélesíteni koncentrációt segítő ételekkel és italokkal is, melyek fokozzák a memóriát és az agyműködést. Melyek ezek?

1.Koffein: mindenki tudja, hogy energetizál és koncentrációt segítő ital a koffeintartalmú kávé, az energiaital vagy épp a csokoládé. Felébreszt, de a hatása rövidtávú. A kevesebb több belőle! Ha túlzásba esünk, csak az ellenkező hatást érjük el.

2.Cukor gyümölcsből: itt elsősorban a glükózra kell gondolni, amelyet szervezetünk a megevett cukrokból és szénhidrátokból szerez be. Emiatt koncentrációt segítő ital például egy pohár édesség, rövidtávon serkenti a memóriát, gondolkodást, mentális képességeket.

Ám ha túl sokat iszunk belőlük, az rossz hatással is lehet emlékezőtehetségünkre – s persze a vonalainkra. Olyan cukrokat fogyasszunk – főleg gyümölcsökből! -, amelyek ösztönzik a gondolkodást, de nem hizlalnak.

3.Együnk reggelit: az agy munkájának felpörgetése érdekében mindig fogyasszunk reggelit. Tanulmányok szerint is segíti a rövidtávú memóriát és a figyelmet – az a diák, aki reggelizik egy komoly feladat elvégzése előtt, jobban teljesít, mint aki kihagyta ezt a fontos étkezést. Koncentrációt segítő ételeket érdemes enni, így például teljes kiőrlésű gabonát, mely rostban gazdag, tejterméket, gyümölcsöt. A magas kalóriás élelmiszereket ugyanakkor nem árt kerülni, mert éppenséggel gátolják az odafigyelést.

4.Hal: kiemelkedő fehérje-forrás és hatékony agymunka-segítő a hal, mivel Omega-3 zsírsavban gazdag, mely az agy egészségének kulcsa. Az Omega-3 zsírsavat nagy mennyiségben tartalmazó étrendet a demencia- és a stroke kockázatának alacsonyabb esélyéhez kötik. Lassítja a mentális leépülést. Létfontosságú szerepet játszik a memória serkentésében, különösen idősebb korban. Heti kétszer érdemes halat fogyasztani.

5.Dió és csokoládé: a dió, a magvak jó E-vitamin antioxidánsforrások, melyeket a kutatók szintén összefüggésbe hoztak már idősebbeknél a kognitív hanyatlás késleltetésével. Az étcsokinak erőteljes antioxidáns hatása van, s természetes stimuláló anyagokkal is bír, koffein van benne. Naponta lehet enni e koncentrációt segítő ételekből, de mindig csak egy keveset.

6.Teljes kiőrlésű magvak és avokádó: a test minden szerve a vérkeringésre támaszkodik, főleg az agy és a szív. A teljes kiőrlésű gabonában és gyümölcsben gazdag étrend csökkenti a szívbetegség és a stroke esélyét, mert mérsékeli a rossz koleszterin szintjét és az erekben a plakk-képződés valószínűségét. A gabona rosttal és E-vitaminnal tölt fel, az avokádóban pedig egyszeresen telítetlen zsírt találunk, mely elősegíti az egészséges véráramlást.

avokádó

7.Áfonya: kutatások szerint az áfonya nemcsak koncentrációt segítő étel, védi is az agyat a szabad gyökök károsító hatásaitól – sőt, csökkenti az időskorhoz köthető állapotok, így az Alzheimer-kór vagy a demencia hatásait.

Nem kérdés: ha szervezetünk nélkülözi az elengedhetetlen tápanyagokat, az a koncentrációra rossz hatással van. Ha túl keveset, vagy túl sokat fogyasztunk belőlük, az odafigyelés képessége megsínyli. Egy nehéz étel fáradttá tesz, a kevéske kalória pedig zavaró éhségérzetet okoz.

A lényeg tehát a kiegyensúlyozott étrend, amely egészséges ételek széles skáláját vonultatja fel.

A boltok polcai tele vannak étrend-kiegészítőkkel is – s noha közülük nem kevés agyat serkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, így pl. a B-, C-, E-vitamin, a béta-karotin, a magnézium, ezek főleg azok számára előnyösek, akik egyébként nélkülözik étrendjükből e tápanyagokat. A különböző vitaminokkal, a ginsenggel, a gingko-val kapcsolatban sem árt konzultálni orvosunkkal, mielőtt rájuk bízzuk magunkat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php