Ekcéma gyerekeknél – hogy kezeljük megfelelően?

Ez a makacs bőrprobléma nemcsak felnőtteknél okoz problémát – a száraz vagy nedves, viszkető foltokkal járó ekcéma gyerekeknél is előfordul. Természetes megoldásokkal biztosíthatunk számukra leginkább enyhülést.

A kicsiket és felnőtteket egyaránt érintő bőrproblémára érdemes természetes módszereket alkalmazni. Az ekcéma viszkető, száraz vagy nedves foltokat okoz, s a babák mellett a kisgyermekek és a már nagyobbacskák is szenvedhetnek tőle.

Ha az ekcéma gyerekeknél áll fenn, a használható természetes módszer babáknál a kókuszolaj lokális alkalmazása, a körömvirág vagy az almaecet. Vannak vitaminok, táplálék-kiegészítők, amelyek segíthetnek, de és étrend megváltoztatása is megoldás lehet.

Lokálisan használható kúrák

Az extra szűz kókuszolaj természetes és egyszerű gyógyír, ha az ekcéma gyerekeknél jelentkezik. Olyan gyakran alkalmazható, ahogyan csak szükséges.

A higított, nyers, organikus almaecet a másik természetes módszer: adjunk 2 evőkanálnyi almaecetet egy csésze vízhez, s a keveréket vigyük fel a bőrre vattakoronggal, néhány óránként. A mix lehet erősebb és gyengébb, attól függően, hogyan reagál a gyermek bőre a kezelésre. A körömvirág balzsam szintén igen hatékony lehet, ha találunk minőségit – de el is készíthetjük magunk.

A recept: töltsünk meg egy befőttes üveget száraz körömvirágokkal. Borítsuk be őket olajjal. Legyen benne egyenlő arányban ricinusolaj, olívaolaj, extra szűz kókuszolaj. Hidrogénezett olajakat ne használjunk! Fedjük be az üveget, majd tegyük egy meleg helyre és keverjük meg naponta, 2 héten át. A virágokat ezután szűrjük le egy régi, tiszta póló segítségével. Melegítsük meg az olajat dupla forralóban.

Minden 113 gramm olajra olvasszunk meg 2 evőkanálnyi méhviasz pasztillát. Majd öntsük bele egy tiszta üvegbe. Ha szilárdabb balzsamot szeretnénk, kicsit több méhviaszt érdemes beletenni, ha pedig lágyabb állagú a cél, kevesebb méhviasz szükséges. Tároljuk hűvös, száraz helyen. Használjuk tetszőleges mennyiségben, ha az ekcéma gyerekeknél fennáll, de más kiütések esetén is alkalmazható.

gyerek, láb, csípés, szúnyog

Hogyan segít az étrend-változtatás?

A tőkehalmáj étrend kiegészítő segítséget nyújthat, ha az ekcéma gyerekeknél jelentkezik. A bőrprobléma mellett gyakran tapasztalható élelmiszer-allergia is. A gyakori allergének a tej, búza, szója és kukorica. Csökkentsük tehát a feldolgozott ételek és a cukor fogyasztását, s ösztönözzük a gyermeket arra, hogy több tápanyagban gazdag ételt egyen. Ha az ekcéma gyerekeknél áll fenn, tökéletes párosítás a napi egy alma és egy kefír!

Sőt, remek a melasz is. Fogyasszon a csemete 1 teáskanállal minden nap – jobb, mint a vitamin pirula. Kalciumot, magnéziumot, vasat, rezet, káliumot és több B-vitamint tartalmaz. Használható még a csalán, mely tápláló, vértisztító növény, s ugyancsak természetes megoldás, ha az ekcéma gyerekeknél alakul ki. A csalánt tea vagy tinktúra formájában érdemes fogyasztani.

Gyógyító fürdő

A lurkók szeretik a fürdőzést. Adjunk hát a fürdővízhez szódabikarbónát, epsom sót vagy almaecetet, hogy a pancsolás egyben gyógyító is legyen! Olcsó és kellemes módszer a bőrprobléma enyhítésére.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.