Rengeteget ront a stressz a tenyér-talpi ekcémán

A tenyéren, ujjakon, talpon, lábfejen megjelenő ekcéma igen kellemetlen, sokszor önbizalom-romboló betegség, amelynek kezelése összetett. 

Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus arra hívta fel a figyelmet, hogy az alapos kivizsgálás után nem csak a rendszeres hidratálás fontos, de a tüneti és hosszútávú orvosi kezelésen kívül a stresszoldás is.

ekcéma

Foto:123rf.com

Nem csak viszket, de ki is sebesedhet a tenyér-talpi ekcéma

A tenyér-talpi ekcéma, vagy dyshidroticus ekcéma az intenzív viszketés mellett látható tünetekkel jár, ugyanis fájdalmas berepedezések és mélyen ülő, apró hólyagok jelenhetnek meg a tenyéren, az ujjakon, a talpon, lábfejen. Ezek miatt az érintett kínosan is érezheti magát, különösen a kézfejen, ujjakon, tenyéren mutatkozó, sokszor feltűnő bőrtünetek miatt. Ráadásul, bár a hólyagok jellemzően néhány hét alatt elmúlhatnak, de a bőr továbbra is piros, száraz, repedezett marad. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a hólyagok utat nyitnak különböző kórokozóknak, a bakteriális felülfertőződés pedig súlyosbítja az egyébként is kínzó tüneteket. Egyes esetekben szükség lehet a hólyagok steril körülmények között történő kiürítésére is, de a fertőzések biztos elkerülése végett praktikus, ha azt az orvos végzi.
Borbola doktornő arra hívja fel a figyelmet, hogy a tenyér-talpi ekcéma – mint minden ekcéma típus – krónikus betegség, amely időről időre kiújulhat, különösen bizonyos körülmények hatására.

Ezek lehetnek a tenyér-talpi ekcéma rizikófaktorai

  • A felmenőknél már tapasztalt ekcéma.
  • Atópiás dermatitis, légúti allergia az egyéni kórelőzményben.
  • Kontaktallergia (főként a fémekre).
  • Nyári meleg, izzadás.
  • Hosszú ideig vízben tartott kéz, láb.
  • Egyes terápiák, főként az intravénás immunoglobulin terápia.
  • Gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés. (A vírusfertőzések elkerülése végett ugyanakkor fontos a kézmosás, ami után azonban rögtön érdemes hidratálni. A kézfertőtlenítőket csak végszükség esetén ajánlott használni, mert erősen irritálják az egyébként is irritált kézfejet, tenyeret.)
  • Kezeletlen stressz.

Szinte minden ekcémával, különösen tenyér-talpi ekcémával küzdők tudják, hogy nehéz élethelyzetek, a feszültség, a kezeletlen stressz képes belobbantani, illetve felerősíteni a tüneteket – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus. –

A stressz ugyanis bizonyítottan az ekcéma egyik önálló triggere (kiváltó oka), a közismert kemikáliák, allergének mellett. Ennek egyes szakemberek szerint a stressz által kiváltott magas kortizol hormon termelődés lehet az oka, ami elnyomja az immunrendszert és gyulladásos választ alakít ki a bőrben. Más kutatások pedig azt bizonyították, hogy a stressz és az ekcéma kiújulása kölcsönös kapcsolatban vannak egymással.

A stressz kiváltotta fellángolás ugyanis még feszültebbé teszi a pácienst, ami tovább fokozza a tüneteket. Éppen ezért, ha valakinél a stressz komoly pszichés és akár fizikai következményekkel jár, érdemes szakember, pszichológus közreműködését is kérni a kezelésében.

Fotó: 123rf.com

A kezelés sokszor összetett

 

Ha diagnosztizáltuk a tenyér-talpi ekcémát, gyakran nagy kihívást jelent a kezelése, ugyanis nincs egyetlen, mindig hatékony módszer. Sokszor, például a szokványos terápiára nem megfelelően reagáló esetekben allergiatesztet is érdemes végeztetni, beleértve a fémeket, egyes élelmiszereket, polleneket, penészgombákat. Ha fény derül az allergiára, ennek kezelése már eleve csökkenti a tüneteket. Ezen túl beválnak a szteroid tartalmú készítmények a gyulladás és az irritáció visszaszorítására, és antihisztaminokat is elrendelhetünk a viszketés ellen – hangsúlyozza Borbola doktornő. – A tünetek javulásakor immunmoduláló helyi készítményeket, krémeket, kenőcsöket is alkalmazunk, amelyekkel tovább fenntartható a tünetmentes állapot. Ezen kívül a beteg napi teendői közé tartozik a rendszeres hidratálás és nagyon hasznos a stresszkezelésre alkalmas módszer megtalálása is. A legfontosabb, hogy mindig az adott panaszoknak, állapotnak és esetleges érzékenységeknek megfelelően kezeljük ezt a betegséget.

A hidegtől vagy az új ételektől rosszabbodik az ekcéma?

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.