Egészséges otthon tippek: mitől lesz jó a közérzetünk?

Mit ne kövessünk el, ha egészségesen környezetben szeretnénk élni?

Az egészséges otthon nemcsak azt jelenti, hogy táplálkozzunk helyesen vagy tároljuk jól ételeinket – bizonyos szokásokat el kell hagynunk, hogy környezetünk valóban egészséges legyen és feltöltsön a saját házunk, lakásunk.

Ha egészséges otthonra vágyunk, ne csupán arra figyeljünk oda, megfelelően táplálkozunk-e, kalória- és zsírszegény ételeket hagyunk-e elöl és kerüljük-e a túl sok édességet.

Fontos, hogy környezetünk is kielégítő legyen a pihenés, a regenerálódás, az egészség szempontjából. Mi az, amit ne tegyünk, ha egészséges otthonban szeretnénk élni? Lássuk.

1.A túl sok képernyő zavaró: különösen, ha hálószobánkban is jelen van. Nem előnyös elalvás előtt netezni, hosszú ideig nézni a számítógép, a tablet vagy a tévé képernyőjét. Mindez ugyanis rontja a minőségi alvás esélyét. Az elektronikai eszközök fénye nem hagyja az agyat pihenni, vagyis nehezen kapcsolunk ki, ráadásul alvásunk túl nyugodt sem lesz.

2.Velünk alvó állatok: nagyszerű érzés lehet megölelni kutyánkat, macskánkat alvás közben, de zajt csinálnak, tekeregnek, s még akkor is zavarhatják alvásunkat, ha saját vackukban pihennek a szobában. Ráadásul, ha a kutya, macska beteg, át is adhatja nekünk a baktériumokat.

3.Megfelelő matrac: ha merevnek érezzük testünket reggel, matracunk is hibás lehet. Az egészséges otthon érdekében olyan alvóalkalmatosságra van szükségünk, amely megfelelően alátámasztja a testet és kényelmes rajta aludni. Egy matracot egyébként 8 évente érdemes lecserélni.

4.Megvan az elsősegély készlet? Fontos, hogy naprakész elsősegély-készletünk is legyen egy egészséges otthonban. Bármikor szükség lehet rá, ezért ha még nincs, szerezzünk be belőle a helyi patikában és olyan helyre rakjuk, ahol mi könnyen, de a gyerekek nem férnek hozzá.

5.Sminkek tárolása: akár mindennap viselünk sminket, akár csak néha, győződjünk meg baktérium-mentességéről. Hűvös, száraz helyen kell tartani a kozmetikumokat, s mielőtt használjuk őket, mindig alaposan mossunk kezet. Ne közvetlenül érjünk hozzájuk, hanem ecsetek, applikátorok segítségével. Vízzel és nyállal ne érintkezzenek.

6.A fürdő tisztasága: egy egészséges otthon fürdőszobája szellőzzön megfelelően, a penésznek nem szabadna felütnie a fejét. Számos egészségügyi gondot okozhat, az orr- és torokirritációtól kezdve a fertőzésekig. A fürdőben keletkező gőzt fontos ventillációval vagy ablaknyitással kiengedni. Ha takarítunk, célszerű penészellenes termékeket is bevetni.

7.A víz tisztasága: ha valami baktérium jut az ivóvízbe, az nemcsak gyomor-, de neurológiai problémákat is okozhat. Bár a biztonságos ivóvizet mindenütt biztosítják a modern országokban, ha ízre vagy ránézésre valami nem stimmel a vízzel, ne igyunk belőle. Ez ugyanis valamilyen problémát jelezhet. Hívjunk szakembert – de egyébként érdemes víztisztító berendezést is használni.

8.A levegő tisztasága: egészséges otthonban a levegő minőségére sem árt ügyelni, hiszen az is hordozhat egészségre ártalmas részecskéket – melyektől orr-, torok-, szemirritációnk lehet, vagy fejfájásunk. Hosszútávon pedig akár rákot vagy szívbetegséget is okozhat. A beltéri légszennyezést elkerülhetjük, ha rendszeresen szellőztetünk, s győződjünk meg otthonunk megfelelő átszellőzéséről. Probléma esetén igénybe vehetünk levegőtisztító berendezést is.

9.Portalanítás: a port számoljuk fel! Ha por van, abban egyéb ártalmas anyagok is felgyűlnek, például a takarításhoz használt vegyi anyag részecskék. Mindez főként a kisgyermekekre veszélyes, akik sok időt töltenek a padlón – de a felnőtteknek is baja származhat a porból. Célszerű HEPA-filterrel ellátott porszívóval gyakran takarítani és nedves ruhával feltörölni.

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.