Új magyar eljárás az ivóvíz arzénmentesítésére

Egy új magyar eljárással minimálisra csökkenthető az ivóvíz arzéntartalma, a technológia főként Délkelet-Magyarországon terjedhet el, ahol helyenként az uniós előírás 5-20 szorosát is eléri az arzéntartalom.

Schremmer István, a technológiát kidolgozó cég ügyvezetője elmondta: két eljárást és berendezést fejlesztett ki a cég, amelyek csökkentik a víztisztítókban, vízművekben, kutakban a víz arzéntartalmát. A berendezések használata nem igényel komolyabb szakértelmet. A technológiák alkalmasak a magyarországinál jóval magasabb arzéntartalmú vizek tisztítására is. A két új eljárás közül az egyik olcsó, kisfogyasztók számára is elérhető árú, a másik pedig nagy hatékonyságú, alacsony energiafogyasztású megoldás.

víz2

A kutatást vezető cég magyar tulajdonú fő tevékenységi köre a műszaki kutatás-fejlesztés, ezen belül is az alkalmazott kutatás és technológiafejlesztés. A jelenlegi fejlesztéssel 19 munkahelyet képes hosszú időre megtartani és 3 újat létesíteni a vállalkozás – összegezte az ügyvezető. A vállalkozás 35 munkatársat foglalkoztat, közülük 19 ember vett részt az arzénmentesítési fejlesztésben.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.