Bőrünk tisztogatója, a málna

A málna már a középkorban is az egyik kedvenc gyümölcs volt, amelynek termése nem csak finom és ízletes, de gyógyhatással is rendelkezik. Gyümölcsét lázas meghűlésekre alkalmazták, de bőrtisztításra is alkalmas lehet.

Vadon termő málnát főleg Észak-Európában és Nyugat-Ázsiában találunk, erdők szélén, cserjésekben, és hegyoldalakban fordul elő nagy számban.

A málnából remek lekvár, szörp, ecet készíthető, amely sütemények ízesítésére, vagy saláták mellé remekül harmonizál.

Régen a népi gyógyászatban a málna levelét és gyümölcsét lázas meghűlésekre alkalmazták, de ma is megtalálható a gyógynövények tárházában, hiszen a benne található kálium, foszfor, vas és fruktóz erősíti a szervezet. Cukorbetegek és reumások is előszeretettel fogyasztják a gyümölcsét, a belőle készült ízletes tea pedig vér és bőrtisztításra ideális.

A málna az évelő növények csoportjába sorolható, ám csak a gyökere évelő, a hajtások kétévesek, vagyis az első évben a főhajtások elérik a teljes hosszt, majd a következő évben a növény mellékágakat hajt, amelyeken laza fürtökben jelennek meg a fehér virágok, végül a nyár közepétől megjelennek az édes apró bogyós gyümölcsök is.

málna

A málna talajban nem válogatós, ám tápanyag hiányában hiába is várjuk a bő termést. Ültetés előtt fontos hogy az ültető gödörbe adagoljunk egy kevés komposztot, vagy érlelt marhatrágyát, majd a trágyázást minden második évben ismételjük meg. A friss leveleket már tavasztól szedhetjük teafőzés céljából, gyümölcsöt pedig az éréstől számítva folyamatosan szüretelhetjük.

Ma már a kertészetekben évről évre újabb fajtákkal találkozhatunk, ezek közül az ismertebbek: Golden Bliss, Fertődi zamatos, Nagymarosi, vagy a Tulamen.

Érdemes a vásárláskor elolvasni a címkén található tájékoztatót, a fajta tulajdonságairól, hiszen van olyan, amelyik korábban terem, van bő termő, és van, ami csak feldolgozásra való gyümölcsöt hoz majd.

Amint megvásároltunk egy málnabokrot, hazaérkezésünk után lehetőleg azonnal ültessük el, ha erre nincs elég időnk, állítsuk bele egy vödör vízbe, mert a gyökerek nagyon gyorsan kiszáradnak. Az ültetésre a legideálisabb időszak a tavasz, vagy az ősz, ültetés után metsszük vissza a hajtásokat, így megindul a gyökér növekedése.

Ne feledjük el, hogy ha több tövet szeretnénk egymás mellé ültetni, fontos hogy hagyjunk köztük minimum 50-60 cm távolságot.

A málnabokrot lehetőleg a kert napos részébe ültessük, bár árnyékban is megél, ott nem számíthatunk túl sok termésre. Ültetéshez használjunk enyhén savanyú laza jó vízáteresztő képességű virágföldet, mert a málna nem szereti a pangó vizet, és a túl nedves talajt.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.