Az álmatlanság súlyos betegségek melegágya

Ha időben orvoshoz fordulunk, nemcsak a jó közérzetünket szerezhetjük vissza, de a súlyos szövődményeket is megelőzhetjük. Szív- és érrendszeri elváltozások, szívbetegség, elhízás és majdani agykárosodás – ezek az életminőséget jelentősen rontó vagy akár halálhoz is vezető betegségek mind lehetnek az álmatlanság egyenes következményei.

Az álmatlanság okai

Magyarországon is csaknem minden harmadik felnőtt küzd azzal a visszatérő gonddal, hogy nehezen tud elaludni, vagy képtelen átaludni az éjszakát. Másnap természetesen fáradt, feszült, ingerült, és munkáját sem képes eredményesen elvégezni.

Kanadai kutatók egy montréali Alvászavar Központ és a Laval Egyetem munkatársai által közzétett vizsgálatukban arra jutottak, hogy a kóros álmatlanságban szenvedő embereknek magasabb az éjszakai vérnyomása, ami hosszú távon szív- és érrendszeri kockázattal járhat, és károsítja a szívet. Egy francia tanulmány szerzői pedig azt valószínűsítik, hogy az alváshiány lehet a járványos méreteket öltő elhízás egyik háttér-oka.

Tizenkét átlagos testsúlyú, egészséges fiatalember ?normális?, illetve 4 órára korlátozott alvását, étkezését és energia-felhasználását követték nyomon. A kutatók azt tapasztalták, hogy a rövidre szabott alvás utáni napon a férfiak átlagosan 22 százalékkal, azaz 560 kalóriával több energiát vettek magukhoz, mint akkor, amikor hagyták őket 8 órán át aludni.

Az alvás fontos szerepet játszik a regenerálódás mellett pl. az energiatárolás és az emlékezés folyamatában is. A washingtoni St. Louis Egyetem munkatársai állatkísérletes vizsgálataik során azt találták, hogy a krónikus alváshiány és a folyamatosan megzavart alvás-ébrenlét-ritmus olyan változásokhoz vezet az egér agyában, mint amelyek az Alzheimer kórban szenvedő emberek agyában is megfigyelhetőek. Eredményeik alapján hangsúlyozzák, hogy az alvási zavarokat a lehetséges későbbi agyi károsodás elkerülése érdekében is kezelni kell.

alvas23

Mindezt érdemes végiggondolnia annak, akinek az alvása már legalább egy hónapja nem eléggé pihentető. Ráadásul az álmatlanságnak nemcsak a szövődményei lehetnek ilyen ijesztőek, de gyakran már magát az alvászavart is valamilyen meglévő, hasonlóan súlyos testi és/vagy lelki betegség okozza. Egy háziorvosi vizsgálat fényt deríthet erre, illetve további szakorvosi kivizsgálásra is elküldheti Önt a háziorvosa. A pontos ok kiderítése azért fontos, hogy kezelőorvosa a nyugodt éjszakai pihenést az Ön esetében leginkább elősegítő gyógymódot alkalmazhassa.

Sajnos, a betegek nagy száma miatt a szakvizsgálatok gyakran elhúzódhatnak. A kezelés azonban már ezek lezárultáig is megkezdődhet, hiszen hazánkban is rendelkezésre állnak a legmodernebb gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiák, és háziorvosa fel is írhatja Önnek a szükséges készítményt. A szakvizsgálatok alapján javasolt oki terápia ezt egészítheti ki. Ezek együttes eredményeként, továbbá a kezelőorvos(ok)tól kapott életmódbeli tanácsok betartásával lehet alvása ismét olyan pihentető, mint korábban volt, és előzhető meg egyben, hogy az alvászavar szövődményeként további betegségek alakuljanak ki.

Forrás: Jóalvásközpont