Antarktiszi szivacs a halálos kór ellen

Amerikai kutatók eredményeinek hála egy súlyos és néha végzetes bakteriális fertőzés legyőzhetővé válhat.

A Dél-floridai Egyetem kutatói az Antarktiszon olyan tengeri szivacsra bukkantak, amelynek segítségével felvehetik a harcot a meticillin-ellenálló Staphylococcus aureusszal, avagy MRSA-val szemben.

A Dendrilla membranosa szivacsfajból kivont természetes vegyület laboratóriumi tesztekben bizonyította, hogy az MRSA-sejtek több mint 98 százalékát képes elpusztítani. A kutatócsapat darwinolidnak nevezte el.

Az Amerikai Kémiai Társaság Organic Letters folyóiratában írják le módszereiket és eredményeiket.

Míg évekkel ezelőtt az igen ellenálló MRSA-fertőzés különösen a kórházakban és szanatóriumokban volt problematikus, ma már megtalálható az edzőtermekben, iskolákban és öltözőkben is.

Az MRSA egyedülálló abban a tekintetben, hogy az emberi szervezet szinte minden szegletében fertőzést okozhat, a bőrfertőzésektől a tüdőgyulladáson át egészen a szívbelhártya-gyulladásig. A gyógyszeripar erőfeszítésének üteme az újabb, hatékony antibiotikumok fellelésre sajnálatos módon az utóbbi években lelassult.

MRSA

A legtöbb baktériumhoz hasonlóan az MRSA-baktériumok is biofilmet képeznek. A biofilm sejtek együttese, különféle szénhidrátok, proteinek és baktériumok alkotják. A szerzők szerint az összes fertőzéses eset mintegy 80 százalékában biofilm a ludas, ami ráadásul ellenáll az elérhető terápiáknak.

Bill Baker professzor, a vizsgálat vezetője csapatával megoldást kutatva az Antarktisz fagyos mélységeibe merült. A Palmer állomás körüli vizekből gyűjtöttek be tengeri gerincteleneket, hogy természetes megoldást keressenek a problémára. Ennek során olyan természetes anyagokat vonnak ki az élőlényekből, módosítanak és tesztelnek, amelyekben gyógyszerészeti potenciál rejtőzhet.

Amikor a szivacsból kivont darwinolidot letesztelték az MRSA ellen, kiderült, hogy a baktériumoknak csak 1,6 százaléka maradt életben és növekedett.

Mindez azt sugallja, hogy a természetes anyag jó kiindulási pont lehet egy, a biofilmek elleni hatékony antibiotikum kifejlesztéséhez.

Forrás: Hirado