Az alvászavarosoknak nehezebb lesz jogosítványt szerezni?

Akiről kiderül, hogy kóros alvászavarral küzd, annak az autósnak a jogosítványát ezentúl nem hosszabbítják meg Magyarországon. Egyre több közlekedési balesetet okoznak ugyanis a vezetés közben elalvó autósok, amely mögött nem csupán kialvatlanság, fáradtság, hanem valamilyen alvászavar vagy alvásbetegség áll.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában a közelmúltban megváltoztatták a jogszabályt, amelyben meghatározzák, hogy  milyen orvosi vizsgálatokat kell elvégezni, mielőtt meghosszabbítják a jogosítványokat.  A jogszabály Európai Úniós tapasztalatokra épít, amelyet egyébként a hazai vizsgálatok és a közlekedésrendészet tapasztalatai is megerősítenek. Az európai felnőtt lakosság közel 30%-ka érintett valamilyen átmeneti vagy krónikus alvászavarban, addig a magyarországi felmérések ennél kedvezőtlenebb képet mutatnak.

alvas34

Minden koncentrációt, odafigyelést érintő szakmában  komoly következményei lehetnek a kialvatlan munkavégzésnek, amely nemcsak a dolgozó, hanem a munkáltató felelőssége is. Ma még nem része az általános foglalkozás egészségügyi, munkaegészségügyi, alkalmassági vizsgálatoknak az úgynevezett alvásminőség mérés. Hamarosan azonban uniós ajánlással majd kötelezvénnyel találkozhatnak Európa polgárai, ugyanis készülnek az erre vonatkozó dokumentumok. A közelmúltban az is bejelentésre került, hogy a WHO – várhatóan 2017. évtől – önálló diszciplinává nyilvánítja az alvást, amely ezzel „nagykorúvá” válik az orvostudományok sorában.

A háziorvosoknak tehát mostantól a jogosítványt meghosszabbítók alvását is vizsgálja, bizonyos esetekben alváslaboratóriumi konzíliumot is kérhet. A kialvatlanság nem egyenlő az alvászavarral, vagy valamilyen alvásbetegséggel, bár kétségtelen, hogy a krónikus alvatlanságnak lehetnek alvásbetegségi következményei. Az alvásmegvonás, a nappalok meghosszabbítása sosem marad büntetlenül – a szervezet mindenképpen károsodik, ha nem adjuk meg számára a folyamatos éjszakai nyugodt alvás lehetőségét.

Forrás: Budapesti Alvásközpont, Információ: G. Németh György

 

Forrás: