Alattomos gyilkos: mit kell tudni a hólyagrákról? – 2.rész

A daganatos megbetegedés rendellenes sejtek növekedésével kezdődik a szervezetben. A hólyagrák jellemzően a húgyhólyag belső részén alakul ki – legtöbbjét időben észreveszik, amikor a kezelés még sikeres lehet. De mit is kell tudni erről a betegségről?

A hólyagrák jellemzően a húgyhólyag belső felén fejlődik ki, abban a szervben, amely a vizeletet tárolja, miután az a vesékből odaér. A legtöbb hólyagrákot időben észlelik, ilyenkor a kezelés még igen sikeres, a betegség pedig nem terjed túl a hólyagon. Ám hajlamos visszatérni, ezért nagyon fontos a gyakori ellenőrzés.

Cikkünk első részében a betegség legfőbb jellemzőiről olvashattunk. Most jöjjenek a stádiumok és a kezelési lehetőségek.

A hólyagrák stádiumai

A hólyagráknak négy szakasza van, aszerint, milyen fázisában tart éppen a betegség.

0: a hólyagrák még csak a hólyag belső részét érinti.

I: a betegség átterjedt a hólyag falára.

II: a rák elérte a hólyag falának izomzatát.

III: a daganat a hólyag zsírszövetét is elérte.

IV: a rák kiterjedt a kismedencére és a hasfalra, a nyirokcsomókra, vagy távolabbi helyekre is a szervezetben, így a csontokra, májra és a tüdőre.

Kezelési lehetőségek

A transzuretrális műtétet leggyakrabban akkor hajtják végre, ha a hólyagrák a legkorábbi stádiumában tart. Ha a daganat a hólyag nagyobb részét érinti, a sebész részleges cisztektómiát végez, vagyis a hólyag egy részét eltávolítja. Radikális cisztektómia esetén a teljes hólyagot ki kell venni. Férfiaknál a prosztata és a húgycső is eltávolítható. Nőknél a méh, a petevezeték, a petefészek, a vagina egy része szintén.

Kezelés után

Ha a teljes hólyagot el kell távolítani, a sebészek létrehoznak egy másik módszert a vizelet tárolására és ürítésére. A bél egy részét használják egy cső kialakítására, mely lehetővé teszi a vizelet áramlását egy külső, ún. urosztómiás zacskóba. Bizonyos esetekben katéteres belső tartályt lehet kialakítani. Az újabb technológiák lehetővé teszik, hogy mesterséges hólyagon át történjen a vizeletürítés.

Kemoterápia

A kemoterápia gyógyszereket foglal magába, melyek elpusztítják a rákos sejteket. Ezeket műtét előtt adják a betegnek, hogy a tumort kicsinyítsék, s így egyszerűbb eltávolítani. A kemoterápia célja az is, hogy a többi rákos sejtet elpusztítsa, amely esetleg a műtét után megmaradt – s csökkentse annak esélyét, hogy a betegség visszatérjen. A hajvesztés, a hányinger, az étvágy csökkenése, a kimerültség jellemző mellékhatás. A gyógyszereket vénába vagy közvetlenül a húgyhólyagba adhatják.

Immunoterápia

Ezt a terápiát közvetlenül a húgyhólyagba juttatják, vagyis azt a rákot nem kezeli, amely már túljutott a hólyagon. A Bacillus Calmette-Guerin terápiával segítő baktérium kerül katéteren át a hólyagba. Ez pedig kiváltja, hogy az immunrendszer megtámadja a rákot. Az influenzaszerű tünetek gyakori mellékhatásai az egyhetes kezelésnek. Az immunoterápiát műtét után használják, a betegség visszatérésének megakadályozására.

Sugárkezelés

A sugárkezelés során láthatatlan, nagy energiájú sugarakat alkalmaznak a rákos sejtek megölésére, s a tumor kicsinyítésére. Mindezt a testen kívülről, egy gép segítségével teszik. A sugárkezelést általában egyebekkel együtt használják, így a műtéttel és a kemoterápiával. Akiknél a sebészeti beavatkozás már lehetetlen, ez jelenti a fő kezelést. A mellékhatások között szintén a hányinger, a kimerültség, a bőrirritáció, a hasmenés és a fájdalom a jellemző, vizelés közben.

Kiegészítő kezelések

Jelenleg nem ismertek olyan kiegészítő módszerek, melyekkel kezelni lehet vagy megelőzhető a hólyagrák – ám vizsgálatok folynak ezügyben, például a zöld tea vagy a brokkoli hatását illetően.

Túlélési esélyek

Hogy kinek mekkora esélye van a hólyagrák túlélésre, az nagymértékben függ a betegség stádiumától. Az esetek felénél akkor fedezik fel a kórt, amikor az még csak a hólyag belső részét érinti. A páciensek 96 százaléka legalább 5 évet él ezután, összehasonlítva őket azokkal, akiknek nincs ilyen betegségük. Előrehaladottabb kór esetén az esély kisebb. Ám érdemes fejben tartani, hogy ezek az adatok a 2006 és 2012 között diagnosztizált betegekre vonatkoznak. Manapság modernebb módszerek is rendelkezésre állnak, s minden páciens esete más.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php