A frissen szült kismamák eleget alszanak, csak nem elég jól

A közhiedelemmel ellentétben az újdonsült anyukák gyakran elég ideig alszanak az első pár hónapban, csak az alvás minősége nem megfelelő, állítja egy új tanulmány.

Egy csapat frissen szült édesanyát követtek nyomon. Átlagosan 7 órát aludtak éjszakánként az első négy hónap során. Ez megfelel annak, amennyi alvást általában javasolni szoktak a felnőttek számára. Korábbi tanulmányokból arra is fény derült, hogy egy átlag amerikai is kevesebbet pihen. Másfelől az édesanyák alvását gyakran megzavarják, így éjjelente összesen legalább 2 órát töltenek talpon.

Az eredmény talán nem meglepő, különösen azok számára, akiknek már van gyermekük. A kutatás vezetője, a West Virginia Egyetem pszichológus adjunktusa, Dr. Hawley E. Montgomery-Downs szerint megkérdőjeleződött azonban az anyák tipikus alvási mintájával kapcsolatos feltételezés. A Reuters Healthnek elmondta, hogy eddig úgy gondolták, a legtöbb kismama alváshiányos. A napközbeni kimerültség ellen eddig ezért azt tanácsolták, hogy az anyuka is szundikáljon akkor, amikor a gyerek.

Az American Journal of Obstetrics & Gynecology hasábjain megjelent cikk tanúsága szerint azonban a rendkívül töredezett alvásidőtartam okozza a fáradtságot. Montogmery-Downs elmondta, hogy ez az alvásminta hasonló ahhoz, amit bizonyos alvászavaroknál lehet megfigyelni. Az alvási apnoéban szenvedők például elég időt töltenek az ágyban, de nem igazán minőségi, pihentető alvással. Az alvás ismétlődő, 90-120 perces ciklusokban zajlik. Attól függően, hogy milyen gyakran kell felkelnie az anyukának, csak kevés teljes alvásciklusban lehet része, vagy akár egyben sem.

egyuttalvas

Ezt sajnos nem lehet pótolni egy napközbeni alvással. Végig kell gondolnunk, hogy milyen stratégiákkal lehet konszolidálni az alvást számukra- mondta Montgomery-Downs. Az egyik javaslat szerint mindig álljon rendelkezésre lefejt anyatej, így nem mindig nekik kell felkelni a kicsihez.

Bár a rövid idejű szunyókálás nem segít, ha a szülő abban a szerencsés helyzetben van, hogy a kicsi legalább két órát alszik, akkor nyugodtan lefeküdhet vele az anyuka is. 74 anyát követtek nyomon, vagy a szülést követő 2-13. hét, vagy a 9-16. hét között. Az anyák alvásnaplókban rögzítették pihenéseiket. Egy karórához hasonlító szerkezetet is viseltek, mely rögzítette éjszakai mozgásukat. A várakozásokkal ellentétben a kutatók azt találták, hogy átlagosan 7,2 órát aludtak éjjel, ami pont elegendő. Inkább az alvás töredezettsége jelentette a problémát. Relatíve kevés anya igyekezett szunyókálással pótolni a kiesést. A harmadik hétre már csak kevesebb, mint a fele számolt be napközbeni alvásról, akik így tettek, azok is legfeljebb hetente kétszer.

A fáradtság a legnagyobb probléma a kismamák körében, és több okból kifolyólag is aggodalomra ad okot. Az egyik ezek közül az, hogy az alvászavar és a kimerültség szülés utáni depresszióhoz vezethet. Így nem lehet biztonságosan vezetni sem, és a munka elvégzése is csorbát szenvedhet. Az anyák szaggatott alvása és a kimerültség miatt Montgomery-Downs szerint újra kellene értelmezni az Egyesült Államok anyasági támogatási rendszerét. Jelenleg a törvényi szabályozás szerint az 50 fő feletti munkahelyeknek 12 heti fizetetlen szabadságot kell biztosítaniuk az anyáknak. Ez az egyetlen nyugati ország, ahol nincs fizetett szülési szabadság, így sok anyának akkor kell visszatérnie a munkahelyére, amikor még saját magával kellene törődnie.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.