5 növény, ami csökkenti az otthoni szorongást

Nem kell ahhoz szakértőnek lenni, hogy tudjuk, a lakásunkban lévő növények hozzájárulnak a jó hangulatunkhoz.

De a következő öt növény tudományosan is bizonyított módon többet tesz annál, minthogy szebbé varázsolja az otthonunkat.

 

Foto:pixabay.com

Levendula

Ez a csodás növény már évtizedek óta ismert gyógyhatású készítmény, amely segít az idegek megnyugtatásában, enyhíti a fejfájást és a szülési fájdalmakat, segít az álmatlanság és a depresszió elűzésében. Nem véletlenül ezt használják még ma is a legtöbb aromaterápiás kezelés során. Egy 2009-es kutatás megállapította, hogy a levendulának érzékelhető hatása van a pulzusszám csökkenésére a stresszes helyzetekben.

Fotó: 123rf.com

Bazsalikom

A népszerű fűszernövény csodás íze és illata mellett tartalmaz egy úgynevezett linalool nevű anyagot, amelyet általában az aromaterápiában szoktak hasznosítani (például a levendulában is van). Egy japán kutatócsoport nemrég megállapította, hogy ez csökkenti azoknak a géneknek az aktivitását, amelyek hajlamosak a túlzott stresszre. Szóval ha úgy érezzük, a plafonon vagyunk, irány a konyha és szippantsunk egy nagyot a bazsalikombokorból.

bazsalikom

Foto:123rf.com

Borostyán

Nem is hinnénk, de ez a romantikus kúszónövény rendkívül hatékony légtisztító, elszívja a füstöt és egyéb rákkeltő anyagokat a levegőből és felfrissíti a beltéri levegőt. Bónusz, hogy ráadásul nagyon könnyű gondozni, mivel nem igényel sok fényt és vizet sem.

A gyulladások vírusok nélkül is jelen lehetnek a szervezetünkben. Űzzük ki őket!

Gyulladáscsökkentő gyógynövények

Aloe vera

Már az egyiptomiak is úgy nevezték: a halhatatlanság növénye. A tudomány pedig megállapította, hogy tisztítja a levegőt és éjszaka oxigént bocsájt ki, ezzel elősegítve a nyugodt alvást és megelőzve a nyűgös reggelt.

Foto:pixabay.com

Vitorlavirág vagy békaliliom

Egyszerre szemet gyönyörködtető és funkcionális, ugyanis hatékonyan távolítja el a levegőből a penészgombákat, ráadásul képes semlegesíteni olyan mérgező gázokat, mint a szén-monoxid vagy a formaldehid. Természetes légtisztító, amely még szebbé varázsolja az otthonunkat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.