Védenek a magzatvédő vitaminok?

Fiú vagy lány: teljesen mindegy, lényeg, hogy egészséges legyen! Sokszor halljuk ezt a mondatot leendő anyukáktól, akik különböző magzatvédő vitaminok használatával próbálják kizárni gyermekük esetleges fejlődési rendellenességeit, de tényleg szükség van erre?

Megelőzhetőek a génhibák

A leendő szülők leggyakoribb félelme, hogy gyermekük valamilyen fejlődési rendellenességgel születik, hiszen ezek a génhibák igen kis eséllyel gyógyíthatók. Ha esetleg még sikerül méhen belül felismerni a rendellenességet, sor kerülhet a terhesség megszakítására, ez azonban nem jelent megoldást.

A magzatvédő vitaminok szedésével viszont elkerülhetők a génhibák, sőt segítik a fogamzást, és csökkentik a terhesség első harmadában előforduló rosszullétet is. Magyarországon több ilyen típusú vitamin kapható, összetételük azonban függ a gyógyszergyártó cégtől, illetve az adott célcsoport étkezési szokásaitól is.

Veszélyes is lehet!

A magzatvédő vitaminok közül a legfontosabb a B11, azaz a folsav. E mellett A, C, D, E, B6, B12- vitamint, jódot, cinket, vasat, kalciumot, tiamint, riboflavint és niacint tartalmazhatnak, viszont némelyik veszélyes is lehet a magzatra. ,,Az A-vitamin – mint az összes többi zsírban oldódó vitamin – túladagolható, ezért vigyázni kell vele! Ettől függetlenül a magzatvédő vitaminokat ajánljuk, adagolása és kezelése pedig a kezelőorvostól és az anyukától függ – mondta el a MediPressnek Dr. Kocsis Éva, szülész-nőgyógyász szakorvos.

kismama gyógyszer

,,A Magyarországon kapható készítmények között A-vitamin tartalom szempontjából óriási különbségek vannak. Az egyik legfelkapottabb készítmény A-vitamin koncentrációja kétszer akkora mint társainak, ezért érdemes mindenképpen egyeztetni szakorvossal!” – tette hozzá.

Nem elég a zöldség-gyümölcs

Azoknak az édesanyáknak, akik odafigyelnek a táplálkozásukra, valamint elegendő vitamint visznek be a szervezetükbe, sok tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, elviekben nincs szükségük magzatvédő termékek szedésére. Azonban a helyes táplálkozás nem mindig teljesül, hiszen nem lehet folyton csukamájolajat enni sóskával a megfelelő A-vitamin bevitel érdekében, ha az anyuka le akarja tudni a napi folsav adagot is, és akkor még nem került szóba, hogy az üvegházban termesztett, gén kezelt sóska felveheti-e a versenyt vitamintartalom szempontjából az 50 évvel ezelőtti, hátsó kis kertben termesztett zöldségekkel.

Forrás: