Öröklődik a reggeli rosszullét

Egy új tanulmány szerint a reggeli rosszullétet produkáló terhes nők lánytestvéreinek tizenhétszer nagyobb esélyük van arra, hogy ők is így fognak járni.

A terhességi vészes hányás, azaz a Hyperemesis gravidarum ? HG, akár életveszélyes is lehet, és komolyan megnehezíti a várandósság időszakát. A kutatók az ebben szenvedők anyai- és apai felmenőit is vizsgálták, és azt tapasztalták, hogy a betegség olyannyira genetikus, hogy a HG-s nők lánytestvéreinek az átlagosnál 17-szer nagyobb esélyük van erre az állapotra.

?Azok a várandós nők, akik rokonai erős hányástól szenvedtek, számíthatnak rá, hogy velük is ez lesz. Ezért kellene a terhesgondozás során már az első alkalommal kikérdezni erről az asszonyokat? ? mondta Marlena Fejzo, a kutatás egyik vezetője, majd hozzátette – ?A családi halmozódás a betegség genetikai meghatározottságára enged következtetni.?15317A vizsgálatban hatszázötven HG-s nő vett részt. Arra kérték őket, hozzák egy el egy olyan barátnőjüket is, aki már több, legalább huszonhét hetet megért terhességen van túl, és nem szenvedett ezektől a tünetektől.

A két csoportot összehasonlítva jöttek rá, hogy a HG-s nők lánytestvérei ötször gyakrabban hánytak maguk is ? igaz, nem kórosan ? várandósságuk alatt, és tizenhétszer nagyobb valószínűséggel érték el a veszélyes szintet, mint a kontrollcsoport tagjainak rokonai. Az érintett asszonyok harminchárom százaléka mondta, hogy az édesanyja is ezzel a problémával küzdött, szemben a többiekkel, ahol ez az arány nyolc százalék volt. A tanulmány az American Journal of Obstetrics and Gynaecology című folyóiratban jelent meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.