A rovarölő szerek a fiúmagzatot komolyan károsíthatják

A rovarelleni sprayt használó terhes anyák fiúmagzatainál nagyobb a húgycsövet érintő hipospadiázis nevű fejlődési rendellenesség kockázata. A szerek a várandósság első három hónapjában veszélyesek.

A hipospadiázis, vagyis a túl rövid húgycső rendellenes, a hímvessző alsó felszínén való kiszájadzása ötszáz fiúújszülött közül átlagosan kettőt érint. Barcelonai (Környezeti Epidemiológiai Kutatóközpont) és londoni (Imperial College London) kutatók 471 rendellenességgel született és 490 egészséges angol csecsemőt hasonlítottak össze. Az édesanyákat kikérdezték életmódjukról, környezetükről, beleértve a rovarölő és gyomirtó szerek terhesség alatti használatát is.

 kisfiú

A különböző élőlényeket pusztító szerek egyenként nem növelték a rendellenesség kockázatát, ám több vegyszer használata már 73 százalékkal fokozta a rizikót, áll az Occupational and Environmental Mecine decemberi online számában. A rovarölők alkalmazása az első három hónapban 81 százalékkal növelte a veszélyt. A vegyszerek egyes típusait külön-külön kell majd megvizsgálni következő lépésként, vélik a kutatók.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.