Várandósság és tavaszi fáradtság – Hogy hat rá a COVID?

A tavasszal együtt megérkezik a tavaszi fáradság is. A COVID miatti bezártság, a stressz és a tavasz együtt kifejezetten erősen teszi próbára a szervezetet, amihez adott esetben jön még a várandósság jelentette terhelés.

Miért tavaszi fáradság?

A hormonháztartásunk szezonális eltérésekkel is dolgozik. A tavaszi fáradság oka éppen ez a szezonalitás. Tulajdonképpen a gondot a melatonin, vagyis az alvást segítő hormon és a szerotonin, vagyis a boldogsághormon eltolódása adja.

A tél a természetben is a pihenés ideje, erre az ember is reagál, még akkor is, ha a szocializáció ezt igyekszik figyelmen kívül hagyni. A rövidebb nappalok, vagyis a kevesebb természetes fény csökkenti a szerotonin termelését, és növeli a melatonin szintjét a szervezetben. Mikor megérkezik a kikelet, a helyzet változik, ám ez nem megy olyan gyorsan, ebből adódik, hogy bár már érezzük a tavaszt, a megújulást, de még húz az ágy, levertek, kedvetlenek vagyunk.

Fotó: 123rf.com

Hogy hogyan keveredik ide a koronavírus? Nos, természetesen a bezártság okán. A kertes házak lakói legalább a kertbe kijutnak, de a lakások és a home office nem sok esélyt adnak a napsütéssel való töltekezésre. Mindezek együtt a D-vitamin szintre is drasztikus hatással vannak, sőt, ezen keresztül a kalcium szintjére, és egy sor hormonális működésre is.

Megelőzés

A tavaszi fáradságot szerencsére meg is lehet előzni. Erre alkalmas a D-vitamin pótlása, sőt, igazából az általános vitamin, nyomelem és tápanyagpótlás. A megfelelően ellátott szervezetben az átmenet, mely a szerotonin – melatonin szintváltozás miatt van egészen enyhe, sokszor észre sem lehet venni.

Rengeteget javít a helyzeten a mozgás, vagyis nyugodtan, végre a szabadban is lehet edzeni, futni, kirándulni, hiszen sem a hó, sem az eső nem gátol minket ebben, és ez a járványhelyzettel is kompatibilis lehet!

“Itt lépnek be a képbe a várandós kismamák, vagy azok a nők, akik gyermeket szeretnének. A szervezet számára egy új élet létrehozása és kihordása elképesztően megterhelő. Nem csak a kicsi tápanyagigénye miatt, hanem az édesanya testében bekövetkező ideiglenes változások miatt is, melyek szintén extra tápanyagigényt jelentenek. És sajnos maga a várandósság nem is jön létre abban az esetben, ha a test nem képes kihordani a magzatot, rosszabb esetben a terhesség létrejön, de idő előtt megszakad” – mondja Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

A sport a kismamák előtt is nyitott lehetőség, ezt nem győzzük hangsúlyozni. Mind a futás, mind a kirándulás, biciklizés – tulajdonképpen bármilyen sport, melyben nem kell nagyon nagy erőt kifejteni, és amely nem jár extrém mértékű sérülésveszéllyel. Kismamák számára tehát inkább csak azok a sportok ellenjavalltak, amiket egyébként is viszonylag ritkábban űzünk: a súlyemelés vagy éppen a küzdősportok.

Fotó: 123rf.com

Tápanyagok

A tavaszi fáradság tehát minimalizálható – ahogyan a várandósság létrejötte elősegíthető, és a terhesség zökkenőmentes lezajlása is jó eséllyel biztosítható – a megfelelő tápanyagellátottsággal.

Erre tökéletes megoldást nyújt a megfelelő várandósvitamin, melynek feladata messze nem csak az, hogy felkészítse a testet a baba kihordására. Azzal ugyanis, hogy a megfelelő mennyiségben tartalmaz például D3-vitamint a depresszió kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti. A megfelelő vas ellátottság (ehhez a legjobb a vas-glükonát kötési forma) a vérképzésben játszik fontos szerepet, míg a téli időszakban legyengült szervezetnek a cink és a réz jelenthet hatalmas segítséget (cink-citrát, réz-glükonát).

A várandósság segítése esetében az is kiemelt jelentőségű, hogy az adott készítmény figyelembe vegye az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét, vagyis megfelelő tagolással az egész várandósságot képes legyen megfelelően kiszolgálni!

Természetesen nem csak a várandós nők szorulnak tápanyagpótlásra. A férfiak és a nők szinte kivétel nélkül kimerült raktárakkal érik el a tél végét, vagyis nehezebben váltanak a tavasz sokkal pörgősebb időszakára. Fontos azonban, hogy a nők és férfiak szervezete más – más arányban igényli ugyan azokat az anyagokat. És hogy tényleg igényli-e? Mivel az aktuális adatok alapján ma a világon minden negyedik ember tápanyaghiányos állapottal küszködik, így ez nem is nagyon lehet kérdés.

A várandós anya se a COVID vírust, se az ellenanyagot nem adja tovább magzatának

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.