Cukorbetegség esetén is alkalmazható a várandósvitamin?

A cukorbetegség már népbetegségnek számít, kismamáknál pedig létezik a terhességi cukorbetegség is, mely időszakos ugyan, de nagyon komoly odafigyelést igényel.

A cukorproblémákkal küzdők pontosan tudják, hogy miket ehetnek, és miket nem, de mi a helyzet a várandós vitaminnal? Cukorbetegséggel kizárt lenne? A kérdéseket dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász tisztázza.

2-es típusú cukorbetegség, és terhességi cukorbetegség

Igazából a két kór között az az időintervallum a különbség, mely a meglétüket jellemzi. Míg első esetben sokszor egy életre szóló problémával kell megküzdeni, a terhességi cukorbaj időleges, jellemzően a szülést követően rövid időn belül megszűnik.

Cukorbetegség esetében a magas vércukorszinttel van probléma, legyen szó bármely válfajról. Az egyes öröklött, míg a kettes szerzett cukorbaj, a terhességi pedig nevéből adódóan egy, a nőket érintő probléma. A cukorbetegek szervezetében az inzulin szintje, ennek termelése, illetve a sejtek inzulinérzékenysége sérül, tolódik el. Ez a hormon segíti a sejteket a cukor felvételében, melyből a test energiát képes előállítani. Abban az esetben azonban, ha az inzulinszint nem megfelelő, a cukor a vérben ragad, és itt igen sok problémát képes okozni, többek között szédülést, rosszullétet, ájulást, kómát és végső esetben halált. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a cukorbetegek betartsák a szigorú diétát, és a meghatározott napi szénhidrátmennyiséget. Erre minden egyes étkezésnél, de még a nassolásnál is oda kell figyelni. Ez igaz abban az esetben is, ha a kismama terhességi cukorbetegségben szenved, vagy eleve, cukorbetegként várja a babáját.

Várandósvitamin és cukorbetegség?

A várandós vitaminok bizony tartalmaznak bizonyos mennyiségű szénhidrátot. Ez azonban jellemzően igen alacsony mennyiség, vagyis a használatuk biztonságos cukorbetegség esetében is. Természetesen bele kell kalkulálni a szénhidrátadagba, de jellemzően alig egy grammnyi adagról van szó egy nap alatt, így ez nem jelent számottevő különbséget.

Dr. Angyal Géza elmondta, hogy sokan azért mondanak le a várandósvitaminokról ezzel a betegséggel, mert cukorbetegség esetében nagyobb az esélye a nagy babának, és ezt nem akarják fokozni még a vitamin szedésével is. Ez a félelem azonban teljesen alaptalan. A várandósvitamin célja nem a baba növelése, hanem az anya szervezetének tápanyagokkal való feltöltése. A kicsi szervezet ugyanis az anyától vonja el a szükséges anyagokat, és éppen annyit, amennyi kell a tökéletes fejlődéséhez. Vagyis nagyobb nem lesz a vitaminoktól, de arról gondoskodhatunk általuk, hogy a baba ne szenvedjen hiányt semmiben, ezzel is csökkentve az esetleges vetélés, vagy koraszülés esélyét.

A vitaminkészítmények azonban nem egyformák. Amellett, hogy a cukorbetegeknek mindenképpen számolni kell a szénhidrát tartalommal, érdemes arra is figyelni, hogy szerves kötésű készítményt keressünk. Ennek oka, hogy a szerves kémiai kötések jobb felszívódást biztosítanak az anyagoknak, ami egy- egy tabletta hatékonyságát igen nagymértékben növeli. Természetesen az is nagyon fontos, hogy a készítmény megfelelően tagolt legyen, így minden trimeszterben azokat az anyagokat kaphatja a kismama, és ezáltal a baba is, melyre a fejlődéséhez szüksége van!

Forrás: https://napidoktor.hu/index