Mára nagyjából 2 milliárdan szenvednek mikrotápanyag-hiányban

Igen sok helyen és sok formában lehet ma már olvasni arról a jelenségről, mely a világon szinte mindenhol jelen van, ez pedig nem más, mint a tápanyaghiány.

Ebben az esetben éppen az emberé, ami azért is nagyon ironikus, hiszen egyre jobb ételeket eszünk, egyre nagyobb pazarlás mellett. A tápanyaghiányos állapotok kialakulása pedig jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy ma minden negyedik pár a világon meddőséggel küzd. 

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője van a segítségünkre.

Az étel és a tápanyagok

Alapesetben – ahogyan azt az iskolában is tanultuk – az ember a tápanyagigényét az étkezéssel fedezni. Ez azonban csak akkor igaz, ha megfelelő mennyiségben, és megfelelő tápanyagtartalmú ételt visz a szervezetébe. A mennyiség is igen sok helyen probléma, a tápanyagtartalom azonban szinte mindenhol, még a fejlett nyugati társadalmakban is, sőt!

Fotó: 123rf.com

Mitől kevés a tápanyag egy élelmiszerben? Vegyünk mondjuk egy almát. Ahhoz, hogy a boltban a polcról egy almát levegyünk, szépnek, pirosnak, illatosnak és hiba nélkülinek kell lennie – legalábbis az aktuális trend szerint. A természetben azonban az almák többsége nem ebbe a kategóriába tartozik. Ahhoz, hogy növelni lehessen a tökéletes alakú, színű és hibátlan almák számát, vegyszerezni, nemesíteni, műtrágyázni, permetezni kell őket. Ezen eljárások nélkül valószínűleg kisebbek és csúnyábbak lennének az almák, ráadásul kevesebb is lenne belőlük. Ezek az eljárások ráadásul szinte minden élelmiszernövény esetében fellelhetőek, a húsipar eljárásait nem is említve.

Sajnos a tömegtermelés és a vegyszerezés jelentősen rontja az élelmiszerek beltartalmát, vagyis a bennük lévő valódi tápanyagok mennyiségét. Ez pedig odáig juttatta az emberiséget, hogy ma már a mindennapi igényeink fedezése sem egyszerű feladat, nehogy az olyan tápanyagigényes időszakoké, mint a várandósság.

De tényleg olyan vészes a tápanyaghiány?

“Kutatások igazolják, hogy jelenleg a világon mintegy 2 milliárd ember, azaz a Föld népességének kicsit több, mint negyede küzd mikrotápanyag hiánnyal. Vagyis a feltett kérdésre válaszolva, igen, nagyon vészes. A mikrotápanyagok, mint mondjuk a jód, a vas, a réz, vagy éppen a vitaminok a test működésének alapkellékei. Nem kell belőlük sok, de ha nem jutunk hozzá a kellő mennyiséghez. A finomra hangolt rendszer – mely a saját szervezetünk – működése eltolódik, és problémák, betegségek alakulnak ki” – mondja dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője.

 

A kutatások alapján ma a világon a leginkább a vas, a cink, a jód, a folátok, az A és a D-vitamin hiánya a leginkább jellemző. Ez pedig nem csak a terhesség kialakulását tekintve problémás (hiszen a felsorolt anyagok bármelyikének hiánya okozhat meddőséget), hanem a magzat kihordása, és egészséges fejlődése szempontjából is. Így pedig már egyáltalán nem lehet csodálkozni azon, hogy ma már a szakemberek is javasolják a várandósvitamin szedését.

Tápanyagpótlás

A mesterséges pótlással, vagyis például a vitaminkészítményekkel jellemzően az a baj, hogy nem a megfelelő formában és nem a megfelelő kombinációban juttatják be az anyagokat. Érthetőbben: amikor megeszünk egy almát, akkor nem csak vas kerül a szervezetünkbe, hanem mellette vitaminok, ásványi anyagok és más nyomelemek is. Ráadásul ezek közül sokan segítik egymás felszívódását, mint a vas esetében a C-vitamin, vagy a cink esetében a réz.

Az sem mindegy, hogy milyen kötési formában jutunk az anyagokhoz. Az élelmiszerekben ugyanis zömében szerves, biológiailag aktív kötésekkel léteznek az anyagok, vagyis a felszívódásuk, hasznosulásuk lényegesen könnyebb, mint az inaktív formában. Vagyis amikor várandósvitamint – de tulajdonképpen bármilyen táplálékkiegészítőt – keresünk, fontos szempont, hogy a készítmény komplex legyen, hogy az egyes anyagok segíthessék mások beépülését, valamint az is, hogy szerves kötésekben tartalmazza az anyagokat. Ez a készítmények esetében praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent (cink-citrát, vas-glükonát).

Több tápanyag = nagyobb esély?

Felmerülhet a kérdés: ha fokozzuk a tápanyagbevitelt, akkor megnő az esély a várandósságra? A válasz igen. A tápanyagbevitel megfelelő kiegyensúlyozása a szervezetre is ilyen hatást gyakorol, vagyis helyrebillenti a működéseket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csupán a tápanyagok képesek helyrehozni a már kialakult betegségeket, vagyis a szakorvosi segítség nem elhagyható.

A megfelelő tápanyagellátottság normál endokrin működést eredményez, vagyis a hormonok egyensúlya visszatér a szervezetbe. Normál emésztést, normál keringést, vagyis összefoglalva normál működést eredményez, melybe – a hölgyek esetében – beletartozik az is, hogy a test megfelelően felkészült lesz arra is, hogy egy másik élet megfoganhasson, és azt zökkenőmentesen képes legyen kihordani is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.