Tehetünk a progeszteronhiány miatti meddőség ellen?

Egyre gyakrabban szembesülnek a hölgyek azzal a diagnózissal, hogy progeszteronhiány miatt nem lehet gyermekük. Szerencsére ez a probléma könnyen orvosolható, de az esetek többségében megelőzhetjük a kialakulását, vagy visszafordíthatjuk a bajt.

Progeszteronhiány?

A progeszteron egyike azoknak a női nemi hormonoknak, melyeknek jelentős szerepe van a nemi ciklusban, és persze a termékenységben is. A hormon szintje a szervezetben alapvetően alacsony, addig, míg a fogantatás meg nem történik. Ilyenkor ideális esetben a progeszteronszint ugrásszerűen megnő, és ha a beágyazódás is létrejön, akkor tartósan magas is marad.

Sok esetben azonban a szervezetben alapvetően olyan alacsony a progeszteron szintje, ami egyszerűen nem teszi lehetővé a tüszőrepedést, vagy ha az mégis végbemegy, a megtermékenyült petesejt beágyazódni már nem lesz képes. Mivel a tüszőrepedést akadályozza, így természetesen összefügg a PCOS betegséggel is, de az inzulin rezisztencia, vagy éppen a pajzsmirigy alulműködés is okozhat progeszteronhiányt.

Tünetek

“Ahhoz, hogy biztosak lehessünk a diagnózisban – és hogy a kezelést is megkönnyíthessük – mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni. A progeszteronhiánynak ugyan vannak tünetei, de sok esetben ezek csak gyengék, vagy nem gondoljuk azt, hogy egy hormonális problémához is kapcsolódhatnak” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

Ilyen tünetek a stressz, a fejfájás vagy a csökkent libidó, melyek bizony a mindennapokban elég sok nőnél jelentkeznek. De ide tartozik a mellfeszülés, a PMS, vagy az egyik legismertebb tünet, a barnázás a menzesz előtt.

Kezelés?

A progeszteronhiányt el tudjuk kerülni, és a kezelését is nagyban tudjuk segíteni abban az esetben, ha a szervezet tápanyagellátottsága kielégítő – ez azonban nem olyan egyszerű. Mivel napjainkban kizárólag étkezéssel fedezni a szükséges tápanyagokat szinte lehetetlen, így a babára vágyó nők esetében a szakemberek túlnyomó többsége már javasol valamilyen várandósvitamint. De melyiket?

Fotó: 123rf.com

Mindenképpen olyan készítményt válasszunk, mely tartalmaz D-vitamint (abból is D3 verziót), mivel a D-vitamin hiánya és a progeszteronhiány között is erős összefüggés mutatható ki. A D-vitamin hasznosulását elősegíti a kalcium, vagyis a készítmény ebből is tartalmazzon. Sőt, komplex legyen, azaz minél több anyagot tartalmazzon, hiszen ahogyan az előbbi esetben is, sokszor az egyes anyagok segítik mások felszívódását (vas-C-vitamin, réz-cink, stb.).

A hasznosulás érdekében az is fontos, hogy a kiválasztott várandósvitamin szerves, biológiailag aktív kötési formákkal tartalmazza az anyagokat. Ez jellemzően azt jelenti, hogy a bennük lévő anyagok -citrát vagy -glükonát kötési formában vannak (cink-citrát, vas-glükonát). És ha már várandósvitamin, akkor az mindenképpen kövesse az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényeit is, hiszen ez alapfeltétele a megfelelő tápanyagellátottságnak is!

5 természetes módszer a progeszteron szint növelésére

Forrás: https://napidoktor.hu/index