Meddőséget is okozhat a cöliákia

A népesség mintegy egy százaléka küzd cöliákiával, vagyis ismertebb nevén lisztérzékenységgel. 

 

A lisztérzékenység autoimmun betegség. A problémát a gabonafélékben megtalálható glutén egyik fehérjecsoportja a gliadin okozza. Bár elsősorban emésztőrendszeri tüneteket okoz, mégis az egész testre kihatással van az allergia.

Foto:123rf.com

 

Úgy működik, hogy amikor bekerül a szervezetbe a glutén, akkor ellenségként kezeli a testünk és immunválaszt ad rá. Ennek hatására elpusztulnak a vékonybélben a bolyhok. Az lesz a folyamat eredménye, hogy kevésbé szívódnak fel a különböző tápanyagok.

Glutén érzékeny bármikor, bármely életkorban kialakulhat. Egészen enyhe tünetektől a súlyosakig bármelyik előfordulhat. Számos alkalommal előfordul, hogy más betegségekre gyanakszik az allergiás, mert akár össze is keverhetők.

Gyermekeknél étvágytalanság, fáradtság, hányás, haspuffadás, fejlődési rendellenesség és zsíros fényű széklet utalhat arra, hogy lisztérzékeny.

Felnőtt korban hasonló tüneteket figyelhetünk meg. Ugyanakkor teljesen más betegségre utaló jelen is mutatkozhatnak, mint például – többek közt – csontritkulás, pszichés zavarok, hajhullás, szájüregi fekélyek, izomgyengeség, kóros fogyás, vashiányos vérszegénység, menstruációs problémák, termékenységi gondok, csalánkiütések a bőrön, rendszeres fertőzés.

A betegség egyetlen kezelési módja az életmódváltás és a glutén tartalmú ételek mellőzése. Ma már valamivel könnyebb az élete egy cöliákiásnak, mert termékek széles skálája áll a rendelkezésére a boltokban. Akár gluténmentes kenyeret is vehet többfélét. Gluténmentes lisztek, édességek, szószok és számos étel színesítheti az étrendjüket.

Milyen hátrányai lehetnek annak, ha valaki orvosi diagnózis nélkül kezd el tej vagy gluténmentesen étkezni?

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.