5 természetes módszer a progeszteron szint növelésére

Képesek vagyunk természetes úton növelni a progeszteron szintünket? A jó hír az, hogy igen – ez a női hormon játszik nagy szerepet a terhesség kialakulásában.

A menstruációért és az ovuláció szabályozásáért felelős női hormon a progeszteron – a szteroid hormonok C-21 nevű csoportjába tartozik, melyeket a progesztogének közé sorolunk. P4-ként is ismerik és igen jelentős szerepet játszik az embriogenezisben, a terhességben és a menstruációban.

A progeszteron természetes szintje csökken, ahogyan egy nő idősödik. A progeszteron- és ösztrogén szint csökkenése vezet a menstruációhoz. Az alacsony szint oka a ráncoknak, annak, hogy a bőr veszít természetes rugalmasságából és feszességéből. Ha a progeszteron szint nagyon alacsony, igencsak megnő a csontritkulás (osteoporosis) esélye is.

Vannak, akik szintetikus progeszteron terápiára szavaznak, ám ennek a módszernek számos, nem ritkán igen veszélyes mellékhatása lehet, a mellráktól a stroke-ig.

Szerencsére természetes, hatékony módszerek is léteznek is a progeszteron szint növelésére. Lássuk a biztonságos technikákat!

1.Természetes progeszteron krém: növényi forrásokból készítették ezt a krémet, a legjobb bio formája a progeszteronnak, mely elérhető és mely közvetlenül a véráramba jut. A progeszteron krémet közvetlenül a bőrre kell felvinni, azokra a területekre, melyek elvékonyodónak látszanak. Amikor azonban eljön a menstruáció ideje, ezeken a napokon a krém használatát kerülni kell.

A_terhesseg_elso_jelei_2

2.E-vitamin: a progeszteron termelődéséhez kiemelten fontos. Kutatások bizonyították, hogy kapcsolat van a szervezet E-vitamin szintje és a test azon képessége között, hogy előállítsa a progeszteron hormont. Sok esetben az alacsony progeszteron szint az E-vitamin hiány eredménye. Vagyis érdemes legalább 110 mg E-vitamint fogyasztani naponta.

3.Minimalizáljuk kitettségünket a hamis ösztrogéneknek: a progeszteron szint csökkenése a szervezetben annak is köszönhető, hogy igen nagy mértékben vagyunk kitéve ún. hamis ösztrogéneknek (xenohormonoknak). Ezeknek megvan a képességük arra, hogy utánozzák a test természetes ösztrogénjét.

Ha egy nő fokozottan ki van téve a hamis ösztrogéneknek, az automatikusan csökkentheti a progeszteron szintjét. A gyomirtó szerek, a nem szerves húsok, az emulgeáló szerek a szappanokban csak néhány a xenohormonok közül.

4.Életmód váltás: teljesen természetes módja a progeszterin szint növelésének olyan élelmiszereket fogyasztani, melyek bio azonos változatai a progeszteron hormonnak. Ilyen összetevőket tartalmaz az édes burgonya, a szójatej, a dúsított gabonafélék, a yam, a tejtermékek és a tojás sárgája.

5.Barátcserje: miközben számos gyógynövényről tudjuk, hogy növeli a progeszteron hormon szintjét, a barátcserje nevű bogyós gyógynövény serkenti a sárgatest termelődést. Ennek eredményeképpen pedig nő az ösztrogén és progeszterin termelődése.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php