Az 5 legjobb gyógynövény PMS-re és menstruációs problémákra

A PMS, azaz a premenstruációs szindróma a nők jelentős részét érinti. A menstruáció előtti napokban sok nő észleli, hogy idegesebb, vagy éppen sokkal érzékenyebb az átlagosnál, hogy kellemetlenül feszül a melle, hasa, visszatartja a vizet a szervezete, esetleg hányingere van vagy emésztési problémákat tapasztal. 

Olyan is van, aki szinte depressziós tüneteket produkál ilyenkor, olyan ingerlékennyé, levertté vagy apatikussá válik. Maga a menstruáció sem hoz mindenkinek megnyugvást: gyakran előforduló probléma a túl erős, túl sokáig tartó vérzés, a fájdalmas, görcsös menstruáció, a szabálytalan ciklus. A nők 80%-a érintett ezekben a kérdésekben, különböző mértékben: az apróbb kellemetlenségtől a többnapos, fájdalmas rosszullétig terjed a skála.

Gyógynövényekkel tudjuk enyhíteni ezeket a problémákat is – de mindeközben feltétlenül érdemes a nőgyógyászt is felkeresni, nincs-e valamilyen komolyabb betegség a háttérben.

Foto:123rf.com

menstruációs fájdalmak enyhítésére elsőként a cickafarkteát ajánljuk, melyet a menzesz előtti 5 napon át és a menstruáció ideje alatt érdemes napi egy csészével fogyasztani. Alkalmas bőséges, rendszertelen vérzés csillapítására. Összehúzó hatása a benne található tanninnak köszönhető. Ezenkívül flavonoidok, alkaloidok, kumarin és illatanyaga, az azulén teszik hasznos növénnyé a házipatikában. Változó korban harmonizáló hatású.

Gyuri bácsi egy speciális teakeveréket is létrehozott kifejezetten nők számára, ez a Cickafarkfüves teakeverék, melynek hormon-harmonizáló hatása van, beállítja a szabálytalan menstruációs ciklust, ezen felül pedig a bő vérzést, görcsös fájdalmakat is csökkenti.
Változókori tünetekre napi egy csészével érdemes inni, a nap folyamán elosztva. Ha a panaszok megszűnnek, heti 1-2 csésze teát ajánlunk megelőzésképpen. Rendszeres használatával megelőzhető a klimax utáni csontritkulás. 3 hónapos napi használat után mindenképp 4 hét szünetet javaslunk, majd megismételhető a kúra.

Foto:123rf.com

A pásztortáska (mely az előbb említett teakeverékben is megtalálható) ugyancsak menstruációs ciklus-szabályozó, vérzéscsillapító hatású gyógynövény. A méhizmokat stimulálja, így csökkenti a menstruációs fájdalmakat. Flavonoidok, szaponinok, gyanta, kálium és kalcium, valamint C-vitamin találhatók benne. A változókori kellemetlen tüneteket is enyhíti.

Az erdei málnalevélnek jelentős görcsoldó hatása van, így a fájdalmas menstruációs görcsökre is enyhülést nyújt. Menstruáció alatt az erdei málnalevél tea napi 1-3 csészével is iható. A bőséges vérzést is csökkenti. A málnalevél teával langyos borogatást is végezhetünk.

réti palástfüvet is ajánljuk menstruációs problémákra, változókori panaszokra (pl. hőhullámok enyhítésére). Teája méherősítő és vérzéscsillapító, valamint a benne található szalicilsavtartalomnak köszönhetően fájdalomcsillapító hatású. Hazánkban védett növény, csak a hatósági engedéllyel termesztett (gyűjtött) növény használható!

citromfű enyhe nyugtató hatása sokaknál segít a premenstruációs időszak alatti hangulati hullámzások, idegesség csökkentésében, a harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb lelkiállapot megőrzésében. A citromfűvel az enyhe alvászavarok is rendeződnek. Naponta egy csésze citromfűtea fogyasztását ajánljuk, akár folyamatosan, nem csak a menzesz ideje alatt.

Foto:123rf.com

Az illóolajak, olajak is segíthetnek a menstruációs problémák enyhítésében: a menzesz előtti 5 napban és a menstruációs időszakban érdemes a has területét makadámia olajjal vagy menta-, rozmaring-, cickafark-, bergamott- vagy jázmin illóolajjal bedörzsölni. Az illóolajat hígítsuk: 1 evőkanálnyi olívaolajhoz adjunk 3-4 csepp illóolajat.

Végül olvasóink figyelmét feltétlenül szeretnénk felhívni arra, hogy a hosszú ideje tartó, fájdalmas vagy szabálytalan menstruációval, szokatlan köztivérzéssel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hiszen a tünetek hátterében komolyabb betegség is állhat, pl. endometriózis vagy nőgyógyászati daganat, ciszta. Ezek gyógyítása pedig annál hatékonyabb, minél előbb diagnosztizálják őket.

Hogyan működik a Harcombe-diéta?

Fontos tudnivaló, hogy hormonérzékeny daganat esetén semmiképpen nem szabad ösztrogén vagy növényi ösztrogén tartalmú készítményeket fogyasztani, így a felsorolt gyógynövényteák közül a cickafark tea és a Cickafarkfüves teakeverék fogyasztását sem javasoljuk.

Forrás: http://gyorgytea.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.