Miért veszélyes a túlsúly a terhesség előtt és alatt?

A túlsúly mindenképpen gondot okoz a kismamáknak: akár már korábban, akár a terhesség során rakódik ránk.

Hivatalos ajánlások szerint a terhesség alatt a maximálisan elfogadható testsúly növekedés 17,9 kg. Ez már önmagában is igen sok – az átlagos gyarapodás optimális esetben ennél azért alacsonyabb – de ez az adat a kifejezetten vékony és a normál testlakatú nőket is felöleli. Sajnos azonban a túlsúlyos kismamák esetében nem csak a várandósság alatti gyarapodással van a gond!

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője van a segítségünkre.

Mennyit lehet hízni?

Ez az a kérdés, amit minden kismama feltesz legalább egyszer a várandóssága során. Szinte nincs is olyan nő, aki ne aggódna a súlya miatt, és ez különösen igaz a várandósokra. Esetükben ugyanis nagyon sok tétel befolyásolja a gyarapodást. Nem akarnak megvonni maguktól semmit, hiszen félnek, hogy azzal árthatnak a babának, de hízni sem szeretnének sokat, hiszen azt később leadni elképesztően nehéz.

Sokan a várandósvitaminokat is elkerülik, pedig a megfelelően tagolt, a trimesztereket optimálisan kiszolgáló várandósvitaminnal ez elkerülhető. Ideális esetben ugyanis a harmadik trimeszterre a B-vitaminok közül már csak a B6-vitamin pótlására van szükség, a többire nem. Ennek a jelentősége pedig abban rejlik, hogy a B-vitaminok bizony növelik az étvágyat!

Kutatások azonban rámutattak arra, hogy nem csak az a fontos, mennyit hízik a kismama a várandósság alatt, hanem az is, hogy mekkora súlytöbblettel indul neki a terhességnek!

Szövődmények

Abban az esetben, ha a kismama túl sok többletsúlyt szed fel a várandóssága alatt sajnos jelentősen megnöveli egyes szövődmények kialakulásának esélyét. Ezek közt van a preeklampszia, a terhességi magasvérnyomás, vagy éppen a koraszülés esélye.

“Kutatások igazolták ugyanakkor, hogy azoknál a kismamáknál, akik eleve túlsúllyal kezdték meg a várandósság időszakát sajnos eleve nagyobb eséllyel alakultak ki ezek a szövődmények, még akkor is, ha a várandósság alatti súlygyarapodásuk normális volt. Többségében azonban a súlygyarapodással is gondok voltak, vagyis a szövődmények kialakulásának esélye jelentősen megnőtt” – mondja dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője.

A babáért

A szervezet felkészítése nem csak agyban dől el. A várandósság nagyon megterhelő időszak a női szervezetnek, éppen ezért érdemes arra felkészülni. Azt már tudjuk, hogy nagyon fontos a tápanyagok optimális bevitele, ami azonban nem feltétlenül – sőt, az esetek többségében – nem az étkezés révén megy végbe. Ennek egyszerűen az élelmiszerek beltartalma (ásványi anyag, nyomelem, vitamin) az oka. Ma már kizárólag étkezéssel bevinni az optimális tápanyagmennyiséget nagyon nehéz.

Emellett a mozgás hiánya kulcskérdés. A mozgás ugyanis elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez, ezt nem lehet sem kiváltani, sem elhanyagolni – még a várandósság alatt sem. A támogatás tehát több lépcsős folyamat:

  • Mindenképpen mozogni kell! A heti rendszeres, de nem túlzásba vitt mozgás nem csak az egészséget adja vissza, de segít az optimális testsúly elérésében is (figyelem, ez mindenkinél más, nem a magazinok vagy a reklámok mutatják a valóságot!)
  • Optimalizálni kell a tápanyagbevitelt. Ezzel a szervezetet fel tudjuk készíteni arra a kihívásra, amivel a várandósság jár, sőt, elősegíthetjük annak létrejöttét is. Ehhez hatalmas segítség lehet az, ha a megfelelő várandósvitamint már a felkészülési időszakban is alkalmazzuk!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.