Étrend terhesség előtt: milyen tápanyagok kellenek a fogantatáshoz?

Érdemes odafigyelni az étkezésre

A terhesség előtti étrend megtervezése igen előnyös: a helyes táplálkozás növelheti a termékenységet és egészséges várandósságot eredményez. Mit érdemes tehát fogyasztani?

Amennyiben gyermeket tervezünk, egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükségünk. Ez ugyanis a szervezetet nélkülözhetetlen tápanyagokkal látja el, melyek fontosak egy egészséges babaváráshoz.

Ha okosan megtervezzük étkezésünket is, nagyobb sikerrel járhatunk a fogantatás terén – a megfelelő terhesség előtti étrend nemcsak a termékenységet fokozhatja, hanem az egészséges várandósság esélyét is. Ráadásul csökkenti a születési rendellenességek valószínűségét.

Fotó: 123rf.com

Leendő anyaként táplálkozásunknak olyan, egészséges ételek keverékét kell tartalmaznia, amelyek tápanyagokkal vannak ellátva – beleértve a folsavat, folátot, kalciumot, jódot, vasat, zsírsavakat.

Íme néhány élelmiszer, amelyet érdemes beiktatnunk a terhesség előtti étrendbe.

  1. Folsavat tartalmazó ételek

A B-vitamin (B9) kulcsfontosságú, ha egy nő meg szeretne foganni és a várandósság során is igen fontos a jelenléte. Szakemberek szerint egy hónappal a teherbeesés előtt érdemes napi 400 mikrogramm folsavat fogyasztani. Ez ugyanis létfontosságú az egészséges sejtek formálódásában és segít megelőzni a születési rendellenességeket, így a nyitott gerincet és az agyvelő hiányát.

A folsav megtalálható zöld leveles zöldségekben, dúsított zabpelyhekben, narancsban, eperben, babban és dióban.

  1. Kalciumot tartalmazó ételek

A terhesség előtti étrend fontos része a kalciumot magukba foglaló élelmiszerek fogyasztása is. A kalcium ugyanis igen lényeges a reproduktív rendszer zökkenőmentes működéséhez és segíthet a gyorsabb fogantatásban is. Ha a kalcium-szint alacsony, a szervezet a csontokból vesz el és az a fejlődő magzathoz kerül. Ez pedig növeli az anya esélyét a csontritkulásra a jövőben.

Szakemberek szerint naponta 1000 mg kalciumot érdemes megenni. A kalcium kiváló forrása a tej, a joghurt, a sajt, a káposzta és a brokkoli.

Fotó: 123rf.com

  1. Vasban gazdag ételek

A terhesség előtti étrendnek tartalmaznia kell megfelelő mennyiségű vasat, ugyanis a vashiány problémákat okoz a fogantatás terén. Ez az ásványi anyag segíti a kellő oxigénellátást a testben, ami nagyon fontos a várandósság idején. A túl kevés vas koraszülést vagy túl alacsony születési súlyt eredményezhet.

Az előírt mennyiség naponta 18 milligramm vas. A vasban gazdag ételek közé tartozik például a dúsított reggeli gabonapehely és a spenót.

  1. Zsírsav-források

Miért is van erre szükség a terhesség előtti étrendben? Az Omega-3 zsírsavak segítenek szabályozni a kulcsfontosságú ovulációt kiváltó hormonokat és növelik a vér áramlását a reproduktív szervek irányába.

Az Omega-3 zsírsavak megtalálhatók például a tengeri herkentyűkben, a fűvel etetett marhahúsban, a dióban és a magvakban. Az olyan halfélék, mint a lazac, a szardínia, szardella és a hering is igen jó Omega-3 zsírsav-források. Érdemes élni velük.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.