Ettől rettegnek a legjobban a felnőttek

Főként munkájuk elveszítésétől és attól félnek az emberek hazánkban, hogy betegség miatt nem tudnak gondoskodni gyerekükről, krízis esetén pedig a családtól és a pszichológustól várják a segítséget. A magyar felnőttek szerint még mindig az alkoholprobléma a vezető ok, ami miatt a szülők elveszíthetik gyereküket. Ma van a Gyermekek világnapja.

23 ezer gyerek él ma gyermekvédelmi gondoskodásban. 140 ezer veszélyeztetett gyerek van hazánkban, őket bármikor kiemelhetik családjukból. A munka, lakás elvesztése, egy betegség bármikor megingathat egy addig jól működő családot is.

A magyar felnőtt legerősebb félelme, hogy elveszíti munkáját, vagy betegség miatt nem tud gondoskodni gyerekéről – erre jutott többek között az SOS Gyermekfalvak felmérése, amelyben 250 felnőttet kérdeztek meg, hogy milyen félelmeik vannak, mi jelent segítséget krízis esetén, kiben bíznak és szerintük mitől szakadhat szét egy család.

A megkérdezettek 61 százaléka tart a munkanélküliségtől, a betegségtől minden második ember retteg. Minden harmadik ember a lakásának elveszítésétől fél, azonban csak minden nyolcadik tartja valószínűnek, hogy utcára kerülhet gyerekével.

A többség szerint a szülők és a pszichológusok kezében van a megoldás családi krízis esetén: leginkább maguk a szülők (86 %), a gyerekpszichológus (82 %) és a testvérek (70 %) tudnak segíteni a válaszolók szerint. Legkevésbé a védőnőben, a pedagógusokban és a rokonokban bíznak.

csalad, gyerek

A szülők alkoholproblémája (82 % szerint) és a lakhatási gondok (80 % szerint) a két vezető ok a gyerekek elvesztésénél a megkérdezettek szerint. Bár hivatalosan ritkán derül ki, ha egy gyereket családon belül bántalmaztak, a válaszadók a szexuális bántalmazást (78 % szerint) és a fizikai bántalmazást (78 % szerint) a következő két leggyakoribb indoknak vélik a gyerekek kiemelésénél. 71 %-ban a szülők drogproblémája, 68 %-ban pedig a gyerek pszichés bántalmazása is hangsúlyos szerepet játszhat szerintük, hogy állami gondoskodásba kerülnek.

A gyerekeket érhető legnagyobb, feldolgozhatatlan trauma a válaszadók többsége szerint a gyerekek prostitúcióra kényszerítése (70 % szerint). A szexuális erőszakot minden második megkérdezett találja feldolgozhatatlannak. Minden harmadik válaszadó a szülők halálát is ide sorolja, a fizikai és pszichés bántalmazást azonban csak 16-22 százalékuk.

Az SOS Gyermekfalvakban 400 olyan gyerek él, akik bántalmazás, elhanyagolás, betegség, haláleset miatt kerültek ki a családjukból. Róluk nevelőszülők gondoskodnak.

„A pszichológus kulcsfontosságú a szervezet életében, hiszen a nálunk lévő gyerekek szinte mindegyike traumatizált. Hosszú évek munkája, mire ezek a gyerekek feldolgozzák a velük történteket. Rengeteg munkaórát töltenek pszichológusaink a gyerekekkel, és ez pótolhatatlan” – mondta Szlankó Viola, az SOS pszichológusa.

Forrás: Hirado