Szigorították a családon belüli erőszak büntetését

A nőkkel szembeni egyre aggasztóbb méreteket öltő erőszak ellen kíván tenni az olasz kormány csütörtökön hozott törvényerejű rendelete, amely a többi között felhatalmazza a rendőrséget az erőszakot elkövető családtag azonnali eltávolíthatására otthonából vagy őrizetbe vételére.

A jogszabályt Enrico Letta miniszterelnök ismertette. A 12 pontból álló új olasz törvénycsomag szigorítja a családon belüli és a nemi alapú erőszak büntetését. Újdonságot jelent, hogy a családtagot bántalmazó, a családon belül erőszakot elkövető vagy a fenyegető és zaklató a tetten éréskor azonnal őrizetbe vehető.

Az áldozat feljelentése visszavonhatatlanná vált. Ez megakadályozza, hogy a bántalmazott később esetleg semmisnek nyilvánítsa az erőszak megtörténtét, megbocsátva az elkövetőnek. A helyszínen fellépő hatóságok hatásköre is bővült: a rendőrség azonnali hatállyal eltávolíthatja otthonából az erőszakos családtagot, ha jelenlétét veszélyesnek ítéli meg a többi családtag számára.

Egyharmadával szigorítják a büntetést, ha az erőszakot 18 év alatti személy szeme láttára követik el, vagy ha az erőszakot gyermekét váró nő szenvedi el, továbbá ha az erőszakot házastárs vagy élettárs követi el, abban az esetben is, ha volt partnerről van szó.

A feljelentők anonimitást élvezhetnek. Az áldozatnak az olasz állam ingyenes jogi segítséget nyújt. A családon belüli erőszakot a bíróságok kiemelt ügyként kezelik majd. Ezenkívül a hatóságok az eddigi gyakorlattal ellentétben azonnal értesítik az áldozatot, ha az elkövető visszanyeri szabadságát. Olaszországban átlagosan 2,5 naponta meghal egy nő családi erőszak következtében.

Forrás: