A tanév során így könnyíthetők az anyagi terhek

Az ősz a beiskolázás időszaka, ami többletkiadást jelenthet a családi kasszák számára. Az OTP Egészségpénztár adatai alapján a tagok tavaly 5%-kal több esetben éltek az önsegélyező, családi szolgáltatások között található beiskolázási támogatással, mint az azt megelőző évben, azaz egyre felkészültebbek az oktatáshoz kapcsolódó anyagi terheket illetően.

A nemcsak szeptemberben, hanem az egész tanév során (karácsonykor is) igénybe vehető támogatásra 2020-ban mintegy 10%-kal többet fizetett ki tagjai számára a pénztár, mint az azt megelőző évben.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az előző 2020/2021-es tanévben mintegy 1, 8 millió gyermek és fiatal vett részt a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás különböző szintű képzéseiben.  Az oktatásban résztvevők és családjuk számára jelentős anyagi teher lehet az, hogy a szükséges eszközöket és felszereléseket megvásárolják a tanév során, nem beszélve a tandíjról és az esetleges lakhatási kiadásokról. Az OTP Egészségpénztár tagjai számára azonban a beiskolázási támogatás is elérhető, amely lehetőséggel az elmúlt években egyre többen élnek. A pénztár kimutatása szerint 2020-ban az igénybevétel számában 5%-os, míg a kifizetett összeg arányában mintegy 10%-os bővülés volt megfigyelhető.

Ki és mire veheti igénybe a támogatást?

A beiskolázási támogatást azok a pénztártagok vehetik igénybe, akik óvodás vagy iskoláskorú, valamint közép- és felsőfokú oktatásban résztvevő gyermeket nevelő szülők, örökbefogadó szülők vagy gyámok. A tanév alatt, vagyis augusztus 15. és az azt követő év június 30. között kiállított számlákat a kiállítástól számított 120 napon belül bármikor be lehet nyújtani. Kifizetésük pedig olyan egészségpénztári egyenlegből valósulhat meg, amely legalább 180 napja elérhető a szülő egészségszámláján, ezért érdemes előre tervezni és takarékoskodni.

Fotó: 123rf.com

Az óvodás gyermekek esetében elszámolható például a ruházat vagy az olyan taneszköznek minősülő felszerelések, mint a rajzeszközök, feladatgyűjtemények. Az általános- és középiskolás gyermekek után szintén elszámolható a ruházat, a taneszközök (számológép, írószerek), míg a főiskolai és egyetemi hallgatók esetében akár a tandíj, kollégiumi díj vagy albérleti díj kapcsán is igényelhető a támogatás.

„Azt látjuk, hogy pénztártagjaink egyre tudatosabban élnek a családi, úgynevezett önsegélyező szolgáltatásokkal, többek között a beiskolázási támogatással vagy akár a lakáshitel támogatással. Bár a beiskolázási időszakkal az emberek elsősorban augusztusban és szeptemberben kalkulálnak, a támogatás a tanév teljes időszaka alatt igényelhető. Ez jelentősen enyhítheti a családok költségeit, nagy segítség lehet például a felsőoktatásban résztvevő hallgatók esetében, akik akár 25 éves korukig jogosultak a tandíj, de akár a kollégiumi vagy albérleti díj támogatására” – mondta Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

 

Kiközösített gyermek – Mit tehetünk érte?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.