Életveszélyes lehet – 10 csecsemőből 1 koraszülött

A koraszülést sokszor nem tekintjük olyan nagyon veszélyes dolognak, mivel a kórházsorozatokban valahogy sohasem lesz komoly baja az ilyen babáknak, vagy ha mégis, azt is orvosolni lehet.

Pedig a koraszülés borzalmasan nagy kockázatot jelent a maradandó károsodások kialakulására, és hazánkban bizony a koraszülött csecsemők aránya 10%!

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője van a segítségünkre.

Koraszülés?

Koraszülésről akkor beszélhetünk, ha a baba a 37. hét előtt jön világra. Minél több időt képes az anyaméhben eltölteni, annál kisebb az esélye annak, hogy maradandó károsodásokkal néz szembe. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a koraszülöttek egy része sajnos nem éri meg az egy éves kort sem.

Fotó: 123rf.com

A fejlődés az anyaméhben az utolsó trimeszterben is jelentős, bár ilyenkor már a súlygyarapodásra “koncentrál” a baba. Ugyanakkor ebben az időszakban például a tüdő fejlődése jelentős, vagyis a koraszülött gyanús babák édesanyja jellemzően tüdőérlelőt kap, hogy ezt a problémát megelőzhessék.

A túlságosan korán világra jövő csecsemők közt igen gyakori az agykamrai vérzés, mely sajnos maradandó károkkal is járhat, valamint a süketség, vakság, vagy a légzészavarok. A lista ennél lényegesen hosszabb, így az orvosok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a magzat a lehető legtöbb időt töltse az anya méhében a várandósság 9 hónapjából.

Mi válthatja ki?

“Gyakori kiváltója a koraszülésnek a terhességi toxaemia, vagy éppen a stressz. De a legnagyobb mumus a felszálló fertőzés, mely nem csak a koraszülések jelentős részéért, hanem a vetélések több, mint 70%-ért is felelős. Sajnos azoknál a nőknél, akiknél már bekövetkezett természetes, vagy művi vetélés, a koraszülés lehetősége 25-50% közötti” – mondja dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője.

A felszálló fertőzések ellen azonban lehet védekezni. A leghatékonyabban azzal, ha a megfelelő tápanyagellátottságról gondoskodunk, amit ma már a szakemberek ajánlása alapján az étkezés mellett várandósvitaminnal oldhatunk meg. Ebben az esetben az immunrendszer megfelelő támogatása a cél, hogy a hüvelyi fertőzések kialakulását el lehessen kerülni, illetve a kialakult fertőzések felszállóvá válását meg lehessen akadályozni. Erre nagyon jó megoldást jelentenek a cink és a réz, melyeket jó esetben megfelelő mennyiségben és megfelelő kötési formában (szerves kötésben- citrát, glükonát – formában, mivel ezek hasznosulása akár 80%-kal is jobb) tartalmazza a kiválasztott várandósvitamin.

Fotó: 123rf.com

A betegségek esetében – mint amilyen a toxaemia is – a háttérben nagyon gyakran a tápanyaghiány lelhető fel, melyre a szervezet adott kórok kialakulásával reagál, illetve ezek kialakulását képtelen megakadályozni. Az adott trimeszter igényeinek megfelelő tápanyagellátottság tehát ebben az esetben is kulcsfontosságú!

Kontroll

Hazánkban is ajánlott az orvosi kontroll a kismamák számára – többek közt ennek meglétéhez kötik a támogatások igénylési lehetőségét is. De nem csak a pénz miatt van ennek jelentősége. A koraszüléshez vezető út jellemzően a szakemberek előtt már viszonylag korán megmutatkozik, vagyis az orvos látja, hogy a terhesség nem a legtökéletesebb irányban halad. Ilyenkor pedig, még mielőtt a baj bekövetkezne nagyon sokat lehet tenni ellene.

Mindenképpen érdemes már a várandósság tervezésénél elkezdeni a szervezet felkészítését a terhességre. Ez a tápanyagpótlás mellett a mozgást is jelenti, illetve például a stressz minimálisra csökkentését, hiszen ez is jelentős tényező a problémák kialakulásánál. Az orvosi kontrollal és a kismama előrelátásával a legtöbb ilyen esemény jó eséllyel kikerülhető.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. gróf alsórécsei Récsey Trixi

    “De nem csak a pénz miatt van ennek jelentősége”.

    Hát nem tudom. Idáig nem sok olyan orvossal találkoztam, aki esetében nem a pénz miatt volt bárminek jelentősége.
    Ezért bánnak úgy a szegény és/vagy cigány kismamákkal, mint a tenyészállattal, és ezért nem javul a helyzet ezen a téren sem. A 10% tartja magát.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.