PICAPP – Koraszülöttek fejlődését támogatja az új applikáció

Magyarországon minden 10. baba koraszülöttként jön a világra. Koraszülővé válni egy pillanat műve. Mindenkit felkészületlenül ér. A Melletted a helyem Egyesület egyik fő célkitűzése, hogy támogassa a szülőket ebben a váratlanul kialakult élethelyzetben, már az első pillanattól kezdve.

Az információhiány, nem megfelelő internetes anyagokból származó félelmek tovább nehezítik a koraszülők helyzetét. Ezt hivatott orvosolni az egyesület legújabb kezdeményezése az ingyenesen hozzáférhető mobilapplikáció, a PICAPP.

Magyarországon MINDEN ÓRÁBAN születik egy koraszülött baba! A koraszülések magas és egyre növekvő számának köszönhetően társadalmi érdekké vált, hogy a koraszüléssel kapcsolatos hiteles és hasznos információk eljussanak azokhoz a szülőkhöz, akik teljesen váratlanul és felkészületlenül válnak koraszülővé. Pillanatok alatt egy törékeny, apró pici baba szülőjévé válni, egy speciális kórházi környezetbe csöppeni a PIC-en (Perinatális Intenzív Centrum osztály), amely teljesen ismeretlen és idegen, elég félelmetes és traumatikus. Az interneten található információözön nagyon megnehezíti az amúgy is nehéz helyzetben lévő szülők helyzetét, leginkább elkeseríti és megijeszti az amúgy is tanácstalan szülőket.

Dr. Nádor Csaba

Dr. Nádor Csaba

A Melletted a helyem Egyesület folyamatosan azért dolgozik, hogy személyesen és online is tudják támogatni a koraszülőket, korababákat. Pont ezért született meg a PICAPP applikáció ötlete, amely információs funkciója mellett, különböző naplózási lehetőségeivel (etetési- kenguruzási-, növekedési naplók) segít eligazodni a koraszülött ellátás során folyamatosan halmozódó fontos adatok gyűjtésében. Ezeknek nagy szerepük lesz az utógondozás során és segítik a szakemberek (gyermekgyógyász-, neurológus-, pulmonológus-, gasztroenterológus-, laktációs- és fejlesztő-) munkáját, hogy a koraszülött gyermek állapotának megfelelően a legjobb ellátásban részesüljön” -hangsúlyozta Dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos, a Melletted a helyem Egyesület elnöke.

Az applikáció különlegessége, hogy kifejezetten korababáknak készült, például olyan növekedési görbét jegyezhetünk benne, amely kifejezetten a korababák növekedési üteméhez való. Az applikáció részeiből PDF készíthető, amely azonnal továbbküldhető a megfelelő szakembernek (pl. gyerekorvos, pulmonológus stb.). A szülők a feltöltött adatokhoz a piccapp.hu weboldalon keresztül is hozzáférhetnek.

picapp

Az applikáció teljesen ingyenes, de fejlesztése folyamatos, annak érdekében, hogy a PIC-en gyógyuló babák szüleinek a leghatékonyabb naplózást és információt biztosíthassák. Emellett egyetlen kattintással elérhetőek a koraszülött babákkal és ellátásukkal kapcsolatos tudományos alapú cikkek, információk. A PIC app nemcsak a koraszülött intenzív ellátás során lesz nagy segítség, hanem alkalmazásával, a gyermek felnőtté válásáig összegyűjthető minden az egészségével kapcsolatos információ.

A Melletted a helyem Egyesület legfőbb célkitűzése a mobilapplikáció kapcsán, hogy minden potenciálisan érintett szülőhöz, illetve leendő szülőhöz eljusson a híre és szükség esetén rendelkezésre álljon. A PICAPP alkalmazás Android operációs rendszerben már elérhető és hamarosan App Store-ból is letölthető lesz.

Olvasd el ezt is!

Videó – Egyre több esély az extrém koraszülött babának

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.