Ezek tehetik tönkre a nők termékenységét

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról a tényről, hogy a férfi és a női szervezet bár alapvető egységekben különböznek, a működésük biztosítása ugyan úgy történik. Ennek megfelelően, ami az egyiket jelentősen képes károsítani, a másikra sem gyakorolhat eltérő hatást – ez igaz a vegyi anyagok esetében is.

Vegyi anyagok férfiakban és nőkben

Sokszor és sok helyen foglalkoztunk már mi is azzal a rombolással, amit a vegyi anyagok képesek gyakorolni a férfiak seprmiumtermelésére. A spermatogenezisbe a peszticidek (ezek többnyire növényvédőszerek maradványaiból jutnak a szervezetbe), a nehézfémek, illetve az olyan lágyító anyagok, mint a ftalátok jelentősen képesek beleszólni.

Ám ha a spaermatogenezisre hatással lehetnek, akkor a gametogenezis minden egységét képesek rombolni, beleértve a női ivarsejtek kialakulását is (oogenezis)! Sőt, ezen túlmenően az endokrin rendszerre gyakorolt hatásokon keresztül ezek az anyagok sajnos később is beleszólnak a termékenység alakulásába.

Endokrin hatások

A hormontermelés megzavarása révén a fent említett anyagok bizony hatalmas rombolást képesek véghez vinni a szervezetben. Ha pedig azt is hozzávesszük az egyenlethez, hogy a petefészkek is szerves részei az endokrin rendszernek, akkor már látható, hogy a meddőség kialakulásában is komoly szerepet képesek játszani a vegyi anyagok.

“Természetesen az agyalapi mirigyre, a mellékvesékre és sok más hormontermelő mirigyre is hatással vannak az említett anyagok, vagyis messze nem csak a meddőség kialakulásában játszhatnak döntő szerepet. Sőt, mivel egy részük a placentán is képes áthatolni, így már az anyaméhben fejlődő magzatra is hatással lehetnek” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

intim, inkontinencia

Fotó: 123rf.com

Kivédés, megelőzés

A műanyagok lehető legtökéletesebb kerülésével, vagy éppen a bio/vegyszermentes élelmiszerek vásárlásával sokat tehetünk az egészségünkért, de a vegyi anyagokkal való találkozást ki nem védhetjük. Ezért amellett, hogy a megelőzésre hangsúlyt fektetünk, gondolni kell a kivédésre is, mely várandósság, vagy családtervezés esetében is kiemelten fontos – többek közt a vegyi anyagok magzatra gyakorolt hatásai miatt.

A várandósság előkészítését és magát a terhességet is mára támogatni érdemes – ahogyan azt a szakemberek zöme is javasolja. Ehhez remek eszköz lehet egy jó várandósvitamin, de a hatékonyságához azért kell pár dolog. A piacon számtalan készítmény van, de ezek túlnyomó többsége nem elég komplex, vagy ha mégis, akkor rendszerint szervetlen kötésű anyagokat tartalmaz. Ezek hasznosulása azonban siralmasan alacsony. Az igazán hatékony tápanyagpótláshoz – mely képes a szervezetet feltölteni a megfelelő védekezéshez, sőt, támogatni a várandósság jelentette kihívásokkal szemben is – szerves kötésű anyagokat érdemes bevinni a szervezetbe. Ezek a készítményben praktikusan -citrát és -glükonát formában vannak jelen, és nem utolsó sorban képesek a hasznosulást akár 80%-ban is javítani!

Emellett egy várandósvitamin esetében fontos, hogy figyelembe vegye az eltérő trimeszterek eltérő igényeit is! A három trimeszter három eltérő fejlődési szakaszt jelöl, ezeknek pedig a tápanyagigényük sem azonos. A megfelelő tagoltságú készítmény jó esetben ezt az eltérést is képes figyelembe venni.

Ez elég?

Hogy az optimális tápanyagellátottság megoldja-e minden gondunkat? Sajnos nem, de a testet a lehető legjobban felkészíti az ellenállásra, a kihívásokkal szembeni helytállásra. Egyszerűbben fogalmazva a tápanyagok megfelelő pótlásával az esetleges gondok kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető!

Olvasd el ezt is!

5 mód a termékenység fokozására

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.