5 mód a termékenység fokozására

A több olajos hal fogyasztásától kezdve a testtartásra való odafigyelésig ezek az életmódbeli trükkök segíthetnek a termékenység fokozásában.

Átlagban körülbelül minden hetedik párnak nehézségei lehetnek a fogantatással. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie, mivel gyakran néhány kulcsfontosságú életmódbeli változtatással természetes módon fellendítheti termékenységét. A következő egyszerű változtatásokkal növelheti esélyeit a természetes fogantatásra.

Lehet, hogy már elhagyta az alkoholt, a koffeint vagy a cukrot, de mit kellene még beiktatnia az étrendjébe, hogy segítse a termékenységét?

Fotó: 123rf.com

“Az olajos halakat a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak, az EPA és a DHA miatt” – mondja Charlotte Grand, termékenységi táplálkozási szakértő és a The Fertility Kitchen alapítója. “Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, és fontosak a sejtmembránok működéséhez, az immunrendszer egészségéhez, a spermiumok és a petesejtek egészségéhez, valamint a baba agyának fejlődéséhez”.

A megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavakat fogyasztó nőknek bizonyítottan jobb minőségű embriójuk lesz az IVF során. A férfiaknak is érdemes növelniük a bevitelüket, mivel az EPA és a DHA javíthatja a spermiumok mozgékonyságát, mennyiségét és erejét.


Válasszon atlanti makrélát, heringet, szivárványos pisztrángot, szardíniát és lazacot, heti két-három alkalommal. Ha nem eszik olajos halat, fektessen be egy jó étrend-kiegészítőbe, hogy biztosítsa, hogy a vitamint be tudja vinni az étrendjébe.

Foto:123rf.com

Válasszon teljes zsírtartalmú tejtermékeket

Sok nő még mindig aktívan kerüli a zsírokat, pedig Charlotte Grand szerint a teljes zsírtartalmú tejtermékek bizonyítottan javítják a termékenységet. “A zsír rendkívül fontos az optimális egészség és a termékenység szempontjából. Koncentrált energiaforrást biztosít, és fontos a hormontermeléshez, a tápanyagok felszívódásához és a vércukorszint szabályozásához. Sokféle zsírsav létezik (a zsír építőkövei), és mindegyikből kiegyensúlyozott mennyiségre van szükségünk.” 

Azonban nem minden zsír egyenlő, ezért kerülje a transzzsírokat, például a margarint és a növényi olajokat, amikor megpróbál teherbe esni. A feldolgozott snack-ételekben, fagyasztott vacsorákban és gyorséttermi menükben gyakran megtalálhatóak, és bizonyítottan károsítják a termékenységet, valamint összefüggésbe hozhatók a spermiumok rossz minőségével is.

Fontos, hogy körültekintően válasszuk ki az élelmiszereinket, azonban Magyarországon belül nem fenyeget minket a veszély, hogy káros transzzsírsavakban gazdag margarint vagy egyéb élelmiszert vásároljunk. Sajnos még mindig kevesen tudják, hogy a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszereknek, margarinoknak, köztük az Upfield Hungary Kft. termékeinek (Flora, Rama, Delma, Liga termékek) transzzsírsav-tartalma elenyésző, ugyanis csak a hazai transzzsírsav-rendeletnek (71/2013.(XI.20) EMMI rendelet) megfelelő terméket lehet forgalomba hozni. Ez annyit jelent, hogy Magyarországon csak 2g transzzsírsav/100g zsírtartalom határérték alatti termékek árusíthatók. Éppen ezért ezek az élelmiszerek nem hozhatóak összefüggésbe a transzzsírsavak egészségre gyakorolt negatív hatásaival.

A közhiedelemmel ellentétben a margarinok kenhetőségét már régóta nem a részben hidrogénezett növényi olajok, hanem a szobahőmérsékleten szilárd növényi zsiradékok biztosítják. A margarinok fő összetevői a növényi olajok és zsírok, amelyek tartalmazzák azokat a létfontosságú zsírsavakat is, amelyeket a szervezet nem képes magától előállítani. Például a Flora margarin készítéséhez felhasznált jó minőségű repce- és lenolaj például természetes módon tartalmazza az omega-3 zsírsavakat, a napraforgóolaj pedig kimagasló E-vitamin és omega-6 zsírsav tartalma miatt hasznos alapanyaga a margaringyártásnak.

Szintén kevésbé közismert, hogy a zsírok természetes módon is tartalmaznak transzzsírsavakat így többek közt előfordulnak a húsokban és tejtermékekben is, így a tejszínben vagy a vajban is megtalálhatóak.

Sőt még a hidegen sajtolt olívaolaj is tartalmaz nyomokban transzzsírt. Illetve a nagyobb hő hatására a mindennapi háztartásban is keletkezik a főzés során transzzsírsav, azokat tehát a normál, vegyes táplálkozásból teljesen kiiktatni lehetetlen.

Foto:123rf.com

Javítsa testtartását


A rossz testtartás nagy hatással lehet a termékenységre. A magas sarkú cipő viselése a medence előrebillentését eredményezi, és a lábfej elejére gyakorolt nyomás miatt negatívan befolyásolhatja a termékenységet, különösen, ha púpos a testtartás vagy görnyedt. Férfiaknál az ülés közbeni rossz testtartás megemelheti a testhőmérsékletet, ami hatással van a spermiumok koncentrációjára és mobilitására.

Foto:123rf.com

Erre a problémára alkalmazható egy egyszerű gyakorlat, amely segít a testtartási problémák kezelésében és abban, hogy egyenesebben álljon. Álljon kis terpeszben (a csípő szélességében szétnyitott lábakkal) kulcsolja össze az ujjait a háta mögött, leengedett kezekkel, vagy fogjon meg egy szilikon szalagot, esetleg egy törölközőt. Győződj meg róla, hogy az egész teste előre néz, majd emelje fel a karjait a háta mögött ameddig tudja, miközben megtölti a mellkasát levegővel. Tartsa a pozíciót három-öt mély lélegzetvételig, majd engedje el. Néhány perc pihenő után végezzen még öt-tíz ismétlést.

szomorú, csalódás, szerelem, stressz

Fotó: 123rf.com

Tartsa kordában a stresszt
A magas stresszszint késleltetett vagy elmaradt ovulációhoz a férfiaknál csökkent tesztoszteronszinthez, alacsonyabb spermiumszámhoz, rendellenes spermatermeléshez és a spermiumok csökkent mobilitásához vezethet – mindezek nem túl jók, ha teherbe akarsz esni.

A stressz leküzdését a hálószobában kezdhetjük el – a jó alvás révén. Az elegendő, jó minőségű alvás a jó egészség alapja. Az alváshiány miatt ingerlékenynek és fáradtnak érezzük magunkat, és egészségtelen, cukros és zsíros ételek után nyúlunk, hogy megpróbáljuk felturbózni a lankadó energiaszintet. És a legutolsó dolog, amit túlfáradva szeretnénk csinálni, az a testmozgás.

“A stressz leküzdését a hálószobában kezdhetjük el – a jó alvás révén.”

A stressz leküzdésének kiváló módja a mozgás, az ha légzőgyakorlatokat is beépít a napi rutinjába, valamint ha megváltoztatja a gondolkodásmódját. Meg kell tanulni átkeretezni a helyzeteket, elengedni az irányításunkon kívül eső dolgokat. A gondolatainkat és a viselkedésünket tudjuk irányítani, és ez a két elem határozza meg azt, hogy hogyan érezzük magunkat.

Foto:123rf.com

Élj a jelenben

“Légy a jelenben, élvezd az életedet, a kapcsolataidat, keresd az örömöt – és légy hálás” – magyarázza Geraldine Joaquim. Rengeteg időt töltünk azzal, hogy a jövőn gondolkodunk és a múlton merengünk. Amikor pedig babát szeretnénk, az egész figyelmünk a terhességi tesztekre összpontosul, és arra, hogy mikor van a megfelelő időpont a szexre.

De az egy dologra való megszállott összpontosítás stresszhez, szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. Geraldine azt mondja: “Tanulj meg jobban jelen lenni az itt és mostban, vedd észre a jó dolgokat az életedben, ahelyett, hogy elsodródnál mellettük”. És ami döntő fontosságú: “Minél jobban el tudsz lazulni, annál nagyobb az esélye a teherbeésnek.”

Ha rendszeresen védekezés nélküli szexet folytat, de a próbálkozások után egy éven belül nem esett teherbe, akkor további tanácsadásért keresse fel háziorvosát.

Halevés egyenlő jobb szex és termékenység?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.