Az elhízás terhesség alatt szívproblémákat okozhat

Veszélyes lehet a sok kiló gyermekváráskor

Azok a fiatal nők, akik elhízottak, terhesség esetén nagyobb veszélynek vannak kitéve a szívműködés és a szív szerkezetének változása szempontjából.

Nem jó túlsúllyal gyermeket várni. Azok a hölgyek, akik elhízással küzdenek, nagyobb eséllyel szembesülnek a szívműködés és a szívszerkezet változásaival terhesség esetén – tudatta egy új, kisméretű tanulmány. A tapasztalt változások terhességi komplikációkhoz vezethetnek, így például preeclampsiához a kutatók szerint. A rendellenesség a magas vérnyomás veszélyes formája, mely a várandósság második felében alakulhat ki. A preeclampsia az anyát és a gyermeket is veszélybe sodorhatja, az elhízás pedig ismert rizikófaktora ennek az állapotnak.

A folyamatban levő tanulmány fő célja az, hogy nyomonkövessük a nőket terhességük során és azonosítsuk, vajon vannak-e különbségek abban, ahogyan a túlsúlyos hölgyek keringési rendszere  változik a terhesség során, s ez megmagyarázná hajlamukat a preeclampsiára és egyéb szív- és érrendszeri komplikációkra” – mondta a tanulmányt vezető dr. Katherine Shreyder, az Odessa-i Texas Tech Egyetem Egészségtudományi Központjának munkatársa.

Fotó: 123rf.com

Úgy tűnik, az elhízott pácienseknek terhesség alatt romlik a helyzetük, mivel náluk magasabb vérnyomást figyeltünk meg (bár az még a normális értéken belül maradt), a szív bal kamrájának megnövekedése is tapasztalható volt, ahogyan a pumpálás erőssége és a relaxáció is csökkent” – tette hozzá a szakember.

Az elhízás azt jelenti, hogy a testtömeg-index (BMI) 30 feletti értéket mutat. Értéke megmutatja, milyen az illető testzsírja a magasságához és a súlyához képest.

A tanulmányban tizenegy, 34-es BMI-vel rendelkező nő vett részt, átlagosan 30 évesek voltak. Összehasonlításképpen a kutatók tizenhárom másik hölgyet is bevontak a tanulmányba, átlagos életkoruk 26 év volt, a testtömeg-indexük pedig 25,5. Mindegyikük első alkalommal volt várandós és a terhesség első trimeszterében járt. 85 százalékuk spanyol származású, s nem rendelkezett bármilyen szívproblémával, diabétesszel vagy magas vérnyomással. Egyikük sem várt ikreket sem. A túlsúlyos hölgyeket a normál súlyú nőkkel összevetve azonban kiderült: az elhízásban szenvedőknél vastagabb volt a bal kamra, mely a szív fő pumpája. Vagyis a túlsúlyos nőknél a szív nem áramoltatta olyan hatékonyan a vért, mint a vékonyak esetében. Ráadásul a vérnyomás is magasabb volt az elhízott nőknél – 125/80 mmHg, összehasonlítva őket a normál súlyúakkal, akiknél az érték 109/69 mmHg volt.

Dr. Robert Eckel, az Amerikai Szív Szövetség szóvivője és korábbi elnöke elmondta: az elhízással küzdő nőknek nagyobb az esélye a preeclampsia és egyéb komplikációk kialakulására, így a terhességi cukorbetegségre is. Sok oka van hát annak, hogy az elhízás és a terhesség nem egy jó párosítás. Kiemelte ugyanakkor, hogy ez egy igen kisméretű tanulmány, mely kisebb különbségeket mutatott a két csoport között.

Fotó: 123rf.com

Nem kizárt, hogy ezek nem jelentkeznének ennyire nyilvánvalóan egy nagyobb mintában. Több vizsgálatra lenne szükség, például a nem terhes elhízott nőkkel való összehasonlítás is segítene, mint kontrollcsoport. Érdekes lenne megvizsgálni azt is, hogyan változnak a különbségek a túlsúlyos és normál súlyú hölgyek között a terhesség alatt” – mondta dr. Eckel.

Dr. James Catanese, a Mount Kisco-ban levő Észak-Westchester Kórház vezető kardiológusa elmondta: a tanulmány igen érdekes, különösen azért, mert korán észrevették az elhízás okozta elváltozásokat, így ez sokat segít abban, hogy hónapokkal korábban tudják az orvosok, kinél alakulhat ki preeclampsiaCatanese hozzátette: ha az eredmények nagyobb csoportban is beigazolódnak, érdemes megfontolni a terhesség kezdetétől vérnyomás gyógyszerek alkalmazását a terhes, túlsúlyos nőknél.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.