Az elhízás csökkenti a sikeres terhesség esélyét

Az elhízott nők 28 százalékkal kevesebb eséllyel esnek teherbe, és hordanak ki terhességet ? emiatt az eredmény miatt egy Michigani Állami Egyetemi professzor kitűntetésben részesült.

Barbara Luke, az Orvosi Nőgyógyászati és Reproduktív Biológiai Intézet kutatója közel 50 ezer mesterséges megtermékenyítésen átesett nő adatait elemezte. A szakember megállapítása, mely mesterséges megtermékenyítésen át nem esett nőkre is alkalmazható, bizonyította, hogy a túlsúly 14 százalékkel alacsonyabb esélyt jelent a sikeres terhességre. ?Az eredmény nem meglepő: az elhízás egy gyulladásos állapot, amely nem kedvez a magzat fejlődésének? ? mondta Luke. ? ?A tanulmány fő üzenete, hogy a fogamzás előtt le kell fogyni, és a fogamzás előtti egészségi állapotra kell koncentrálni.?

A múlt hónapban Dr. Luke-ot a 2009-es Tudományos Program Díjával tűntették ki az Atlantában tartott Amerikai Reproduktív Orvosi Társaság nemzetközi találkozóján tartott előadásáért, melyben az anyai elhízással foglalkozó kutatásait tárgyalta. A találkozón több mint 5 ezer szakértő vett részt, 900 absztrakttal. Díjjal mindössze kettőt jutalmaztak.
12521
Luke csapata a testtömeg index (BMI) növekedését vizsgálta a nők mesterséges megtermékenyítési eljárást követő terhességére. Összehasonlították a normál BMI-vel (18,5-24,9) rendelkező eseteket az elsőfokú (25-29,5), a másodfokban (30-34,9), illetve a harmadfokban (40 felett) elhízottakkal.

A megállapítások szerint az egészségesekhez viszonyítva a harmadik osztályú elhízott nők 35%-kal kevésbé estek teherbe, a másodfokúaknál 28%-kal csökkent az esély, míg az elsőfokúaknál 9%-kal. Az elhízott nők sikeres teherbe esést követően a halvaszületési arány kétszeres volt. Az élveszületett esetek között a koraszülés esélye az elhízással párhuzamosan változott: 16% volt a teljes vizsgált túlsúlyosak esetén, csak a harmadfokúakat figyelembe véve 34% volt.

?Ha családalapításban gondolkodsz, a lehető legjobb egészségi állapotban kell lenned? ? nyilatkozta Luke. ? ?Minden lehetséges kockázati tényezőt ki kell iktatnod, pl. a dohányzás és az alkoholfogyasztás, és emlékezz rá, hogy a testsúly ugyanolyan fontos.?

Forrás: