Cickafarkfű – a nők gyógynövénye

A cickafark a tüdő-, végbél-, méh-, hólyag- és orrvérzés régi, bevált gyógynövénye. Aranyeres vérzésnél kitűnő eredménnyel használható.

A cickafarkfű nyáron (júniusban) gyűjthető, melyet sokfelé megtalálhatunk: silány talajú mezőkön, legelőkön, utak és szántóföldek mentén, száraz legelőkön. Szárának, leveleinek és virágainak szilárd szerkezetét, szárazság-, forróság- és hidegtűrő képességét tekintve a sztyeppeövezet jellegzetes növénye. A tudomány jól ismeri droganyagait, amelyek csak együttesen fejtik ki komplex hatásukat.

Elsősorban vérzésekre és sebekre, a vérnyomás zavaraira, illetve női bajokra alkalmazzák, de jó légcsőhurutra, lázra, vesebántalmakra és még egy sor más panaszra.

cickafark, cickafark tea

Fotó: 123rf.com

Mire használják a népi gyógyászatban a cickafark füvet?

Menstruációs zavarokra, menstruáció elmaradására, szülés utáni szerként

A cickafarkat elsősorban a “nők gyógynövénye”-ként tartják számon, és arra használják, hogy helyreállítsa a menstruációs ciklust. A benne található luteolin ugyanis enyhíti a menstruációs fájdalmakat. A menstruációt elősegítő gyógynövényeket, a havivérzést jelentő emmenia görög szó alapján emmenagógoknak nevezik. Ilyen emmenagóg a cickafarkfű is, melyet eredménnyel alkalmazhatunk. A szülést követően alkalmazható még a fellépő medencetáji fájdalmak enyhítésére.

cickafark, gyógynövény

Fotó: 123rf.com

Emésztési panaszokra

Flavonoidjai elősegítik a bélgázok távozását és csillapítják a görcsöket. Keserűanyagai fokozzák a bélfalak működését, így alkalmazható gyomorbántalmakra, a bélfal gyulladásakor, a székrekedés bizonyos fajtáira, valamint bélgázképződéskor. Alkalmas hasmenés, felfúvódás és görcsök kezelésére is.

Reuma és aranyér kezelésére

Külsőleg enyhíti a reuma és az aranyér fájdalmait.

Ekcéma, bőrviszketés és sebek kezelésére

A cickafarkfűben található achillin és azulén gyulladásgátló, valamint enyhe összehúzó hatásának köszönhetően alkalmazható fogászati problémák kezelésére, valamint a reuma és az aranyér fájdalmainak enyhítésére. A szemészek a kötőhártya-gyulladás gyógyítására használják.

Daganatellenes hatása is van

Japán tudósok a közönséges cickafarkfő összetevői között sikeresen izoláltak egy új vegyületet (achillicin). Leukémiás egereket vizsgálva kimutatták, hogy ez az anyag daganatellenes hatású.

Kozmetikában

Kozmetikai készítmények gyakori összetevője.

További érdekes és hasznos információkat az alábbi linkre kattintva olvashat! >>

Ez a téma is érdekelheti: 

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) kezelése gyógynövényekkel

Forrás: Naturportál


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.