Ezekkel csökkenthetőek a klimax okozta panaszok

A menopauza a nők életében nagy változás mind testi, mind lelki értelemben. A legtöbben igen nehezen birkóznak meg ezzel az időszakkal, hiszen nem csak a fiatalságukat siratják, de több kellemetlen tünettel is szembe kell nézniük.

Dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyászt arról kérdeztük, vajon mit lehet tenni a panaszok enyhítése érdekében és mikor van szükség hormonterápiára?

Hormonális változások a klimax időszakában

A nők életében a kamaszkoron és a terhességen kívül a legnagyobb hormonális változással járó időszak, ami szinte az egész test működésére komoly befolyást gyakorol, a menopauza. Nem csoda hát, hogy ekkor hőhullámok, hangulat-és vérnyomásingadozások, fejfájás és egyéb zavaró panaszok jelentkeznek. Hogy pontosan mi megy végbe ilyenkor a szervezetben? A női reprodukciós időszak 10-12 éves kortól 45-50 éves korig tart, utána a ciklusban nagy változások állnak be. Ekkor kezdődik a klimax, mely akár 10-15 évig is eltarthat. Oka, hogy a petefészkek egyre érzéketlenebbé válnak az agyalapi mirigyben termelődő, peteérést elősegítő hormonokra (LH, FSH). A progeszteronszint folyamatosan csökken, megszűnik a progeszteron-ösztrogén egyensúly és ösztogéndominancia lép fel, majd később az ösztrogén mennyisége is jelentősen lecsökken – magyarázza dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Manapság egyre több nő szembesül a korai klimax-szal és annak tüneteivel, mely sajnos lehetetlenné teheti a gyermekvállalást. 

Korai klimax- én is tarthatok tőle?

A menopauza szakaszai

Premenopauza: csökken a progeszteron szintje, a tüszőrepedés elmarad. Ekkor inkább „csak” vérzészavarok lépnek fel, a menstruáció nem marad el hosszabban

Perimenopauza: a progeszteronszint csökkenése mellett az ösztrogén mennyisége is hullámzik, csökken az LH, FSH-val szembeni érzékenység

Posztmenopauza: mind a progeszteron, mind az ösztrogén termelődése minimális

Ösztrogén Progeszteron
Szerepe másodlagos nemi jellegek kifejlődése

menstruáció szabályozása

méhnyálkahártya megvastagodása

segít a terhesség létrejöttében és megtartásában

ciklus szabályozása

ellensúlyozza az ösztrogént

Hogy hat rá a klimax szintje kezdetben ingadozik, majd minimális lesz mennyisége csökken, ovuláció elmarad
Milyen tüneteket okoz szintváltozásuk az idővel puffadás

súlygyarapodás

mellek érzékenysége

hőhullám

heves szívdobogás

izzadás

hüvelyszárazság

pecsételő vérzés

fejfájás

szédülés

csökkent libidó

A klimax leggyakoribb tünetei

 • vérzészavarok
 • menstruáció elmaradása
 • túlsúly
 • hőhullámok
 • verejtékezés
 • depresszió, hangulatingadozás
 • vérnyomás problémák
 • emésztési zavarok
 • hajhullás
 • álmatlanság
 • fejfájás

Nem kell, hogy évekig kínozzák a kellemetlen tünetek

A menopauza időszakában bekövetkező panaszok a mindennapokra komoly negatív hatást gyakorolnak (ráadásul a hormonváltozások hatására az olyan szövődmények kialakulásának esélye is megnő, mint a mióma, vagy a csontritkulás), így nem csoda, hogy a nők mihamarabb véget akarnak vetni a kellemetlenségeknek. Sokan ekkor a természet patikájához nyúlnak (pl. vöröshere, orbáncfű, jamgyökér), ám gyakran ezek kevésnek bizonyulnak és csak a hormonterápia hozhat gyors és eredményes javulást. Hogy pontosan milyen készítmények alkalmazhatóak és hogy milyen dózisban, arról csakis nőgyógyász szakorvos dönthet előzetes állapotfelmérés után. A legjobb eredmény elérése érdekében érdemes olyan szakembert választani, aki otthonosan mozog hormonális területen is, hiszen a jól beállított hormonterápia kulcsfontosságú mind a közérzet javítása, mind a klimax okozta szövődmények elkerülése szempontjából.

Fotó: 123rf.com

Bár sokan ódzkodnak használatuktól, ám szerencsére ma már olyan szerek vannak forgalomban (egy és többkomponensűek is), melyek bár egészen alacsony hormontartalmúak, mégis igen hamar nagyfokú javulást hozhatnak.

Fontos! A hormonterápia során rendszeres kontroll szükséges!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.