Neked miért nem sikerül 7 órát aludnod?

Minden éjjel minimum 7 órát kellene aludnunk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Belegondoltál már abba, hogy min kellene változtatnod ahhoz, hogy többet aludhass?

Először is távolítsd el a hálószobádból az elektronikai eszközöket – laptop, mobiltelefon. Ha nem érzel késztetést közelükben a használatukra, már megtetted az első lépést afelé, hogy korábban aludni térj.

Az alvás gátlói

Bár sokan azt gondolják, eleget és jól alszanak, náluk is előfordulhat rövid, átmeneti légzés-kimaradás az éjszaka folyamán. Minden ilyen kicsit felébreszti az embert, még ha nincs is ennek tudatában. Az eredmény: nem alszunk teljes nyolc órát nyugodtan. Orvosolható a gond, ha diétázunk, amennyiben túlsúlyosak vagyunk. Abbahagyjuk a dohányzást, ha cigarettázunk, és lehetővé tesszük a jobb levegőáramlást a szobában.

Hibernáljuk a hálószobánkat! – az északi pihentető alvás titka

Az evést azonban ne hanyagoljuk el. Együnk bőséges reggelit, napközben ügyeljünk az egészséges étkezésre. Könnyed ennivalót mindenképp vigyünk be a szervezetünkbe este, mert az éhség ugyancsak rossz alvást eredményez. A nehéz ételeket kerüljük. A könnyed ételekkel vércukorszintünket is normális szinten tartjuk.

Fotó: 123rf.com

Dehidratáltság

A szervezetnek szüksége van elegendő folyadékra – aki ezt gyakorta elfelejti, könnyen kiszáradhat. Amikor már igen szomjasnak érezzük magunkat, az a dehidratáltság jele. Igyunk naponta többször vizet, érdemes óránként két pohárral is meginni, fizikai megerőltetés előtt és után pedig főleg.

Foto:timesofindia.indiatimes.com

Túl sok koffein

Míg a kevés adag felpörget, a túl sok koffein éberséget, gyors szívverést, magas vérnyomást okoz, és van, akinél nyugtalanságot, álmatlanságot is. Ha el akarjuk ezt kerülni, csökkentsük a kávé, tea, csokoládé adagunkat, és minden egyebet, amely koffeint tartalmaz – de ne azonnal és drasztikusan.

Foto:123rf.com

Az a sok munka

Természetesen sokszor nincs más megoldás, ha egy határidős feladatot meg akarunk oldani – de a rendszeres éjjeli munka bizony alaposan megkavarja a szervezetet, felborítja a belső óránkat. Egy idő után állandóan fáradtnak érezzük magunkat, nehezünkre esik ébren lenni. Teremtsük meg a pihenés ideális körülményeit, ha pihenünk, zárjuk ki a külvilágot, legyen csend, nyugalom és sötét.

Foto:123rf.com

Forrás: https://napidoktor.hu/index