Milyen színű szobában lehet jól aludni?

Kékre festett vagy tapétázott szobában a legjobb aludni, bíborban pedig a legkevésbé. Az előbbiben átlagosan 8 perc híján 8 órányi az alvás hossza, míg az utóbbiban csak 5 óra 56 perc.

Jól aludni…

Mindezt az Edinburghi Alvásközpont kutatói számolták ki kétezer otthon hálószoba színei alapján. Méréseik és felméréseik szerint a második helyen a sárga áll 7 óra 40 perccel, a harmadik legjobb hálószoba szín a zöld 7 óra 36 perces átlagos alváshosszal.

negyedik az ezüst, 3 perccel marad le a “dobogóról”. Az ötödik helyen a narancssárga következik 7 óra 28 perccel. Míg az eddig említett színek között jobbára csak pár perc az eltérés, a hatodik helyen lévő piros fél órával rövidíti az alvást a narancssárgához képest: 6 óra 58 percnyit “enged”. Az arany 6 óra 43 perces, a szürke 6 óra 12 perces, a barna 6 óra 5 perces, a bíbor pedig csupán 5 óra 56 perces alváshosszal “jár”.

A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy a kék a feltételezések szerint lassítja a szívritmust és csökkenti a vérnyomást, míg a bíbor élénkíti az agyműködést, ezért nehezíti az elalvást. A szürke és a barna sivárságot sugall és depresszióra hajlamosít.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


3 hozzászólás

  1. Szabó A.

    Részemről a SÖTÉT nyert. Redőny + sötétítőfüggöny, vaksötét van, egyetlen fénypont az elektromos óra, hangok is kizárva. Semmi nem ketyeg, csöpög, kattog…, lehet az alvásra “koncentrálni”;-)

  2. Daniela Nor Edel

    ez nem így van, ha valaki tűz elemben született teljesen leszívja a kék szín az energiáit, kifejezetten negatív neki a kék

  3. Szalóki Gáspár

    Szerintem is a csend a legfontosabb. Különben ha alszik az ember nem nézelődik. Nincs jelentősége a szineknek, annál inkább az alvás körülményeinek ! Botcsinálta tudósok szerint minden lehetséges és annak az ellenkezője is ha nem jön be az állításuk. Persze az hogy kivel alszunk, az a legfontosabb. mert utána édes a pihenés szerintem.