Krónikus fáradtsággal küzd? Lehet, kevés a pajzsmirigy hormonja

A krónikus fáradtság szindróma sok embert érint, ám kevesen vannak, akik komolyabban utánajárnak, mi is okozza a problémát. Tanulmányok szerint gyakran alacsony pajzsmirigy hormon szintet fedeznek fel az érintetteknél- ám az állapot különbözhet a “normális” pajzsmirigy betegségektől.

 Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltjének véleménye a témában. 

Frontiers in Endocrinology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint kapcsolat van a krónikus fáradtság szindróma (CFS) tünetei és a pajzsmirigyhormonok szintjének csökkenése között- de különbözhet a pajzsmirigy betegségtől. Ez a megállapítás fontos lépésnek tekinthető a krónikus fáradtság szindróma kezelésében. 

Annak ellenére, hogy sokan követik a napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztásra intő egészségügyi jó tanácsokat, sok emberben hiány alakul ki.

Fáradtság ellen: evés! – Melyik tünet milyen vitaminhiányra utal?

A krónikus fáradtság szindróma gyakori állapot, mely gyengeséggel, fáradtsággal esetleg depresszióval ját. A diagnózisa elsősorban a tüneteken és az esetleges mögöttes betegségek kizárásán alapul.  

Számos tünete hasonlít a hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés) okozta panaszokra, ám ilyenkor szervezet megpróbálja ösztönözni a pajzsmirigyhormon képződést azzal, hogy több pajzsmirigy-stimuláló hormont (TSH) szabadít fel – ez azonban krónikus fáradtság szindrómában szenvedő betegeknél nem fordul elő (csak ha mellette pajzsmirigy alulműködéssel is küzdenek). 

Ezért a kutatók azt feltételezik, hogy a krónikus fáradtság szindrómát a pajzsmirigyhormonok alacsony aktivitása okozza, “normál” pajzsmirigybetegség hiányában. 

krónikus fáradtság pajzsmirigy

Foto:pixabay.com

A vizsgálatban a kutatók 98 CFS-ben szenvedőt és 99 egészséges ember pajzsmirigy működését és gyulladásos markereit hasonlították össze. Az tanulmányban megállapították, hogy a CFS-ben szenvedő betegeknél alacsonyabb volt a trijód-tironin (T3) és a tiroxin (T4) szintje, de a TSH mennyisége a normál tartományon belül mozgott. 

További elemzések azt mutatták, hogy a CFS-betegek esetén alacsonyabb volt a vizeletben lévő jód szintje, valamint alacsony fokú gyulladás is megfigyelhető volt- ez tükrözi a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegek tüneteit. Azt is megállapították, hogy a krónikus fáradtság szindrómában lévőknél magasabb volt egy másik pajzsmirigyhormon, az úgynevezett “fordított/reverz T3 szintje. 

Mi az a reverz T3? 

Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltje elmondta, a reverz T3 (rT3) a T4-ből egy hibásan keletkező, inaktív hormon, ami képes a T3-hoz kötődni. Ez azért baj, mert ilyenkor az aktív T3 nem tud beépülni a sejtekbe, így pajzsmirigy alulműködésre jellemző tünetek léphetnek fel (ennek egyik tünete pl.a fáradékonyság). Amennyiben magas a rt3 mennyiség, érdemes ellenőriztetni a szelés és a D-vitamin szinteket, valamint vizsgálatokat végeztetni inzulinrezisztencia, vese/májbetegség irányában.  

Természetesen, ha indokolt, úgy pajzsmirigy gyógyszer alkalmazása szükséges, és úgy pótlásra kerülhetnek a hiányzó pajzsmirigy hormonok, ami a krónikus fáradtságot is megszűnteti. 

 

Forrás: Budai Endokrinközpont