Fejfájást okozó ételek

Sajnos egyre több embert érintenek a különböző ételérzékenységek, táplálék-intoleranciák és ételallergiák. Ezek egy része csak kisebb kellemetlenségeket okoz, ám egy glutén- vagy laktózérzékenység súlyos tüneteket vált ki, ha nem iktatjuk ki a tiltólistás élelmiszereket.

Foto:123rf.com

Az ételek által kiváltott fejfájás is csak egyszerű kellemetlenségnek tűnhet azok számára, akiknek még soha nem volt súlyos migrénes rohama. Akik viszont már tapasztaltak hasonlót, azok beazonosítottak néhány ételt, amelyek különböző súlyosságú fejfájást válthatnak ki az arra érzékenyekből. Ilyen lehet a vörösbor, a szójaszósz, a feldolgozott húsfélék, sőt a kéksajt is.

Foto:123rf.com

Ha gyakran fáj a fejünk, jobb mellőzni az érett sajtokat

De nemcsak a kéksajt, hanem a többi érett sajt, például a parmezán és gouda is kiválthat fejfájást. Ezekben a sajtokban sok a tiramin nevű vegyület, amely a sajtokban található fehérje lebomlása során keletkezik. Minél tovább érlelnek egy sajtot, annál több ilyen anyag szabadul fel. Erről a vegyületről pedig tudjuk, hogy ki tud váltani fejfájást.

Mióta csak az ember tartott juhot, kecskét, tehenet, sajt is készült az otthoni gazdaságokban. A legenda szerint az első egy „balesetből” született. Milyen sajtokat eszünk manapság és melyik miről nevezetes?

Sajtlexikon: avagy melyiket szeressem és miért?

Ha gyakran fáj a fejünk megmagyarázhatatlan okból, érdemes megvizsgálni a táplálkozási szokásainkat: elképzelhető, hogy túl sok érett sajtot fogyasztunk.

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.