Sajtlexikon: avagy melyiket szeressem és miért?

Mióta csak az ember tartott juhot, kecskét, tehenet, sajt is készült az otthoni gazdaságokban. A legenda szerint az első egy „balesetből” született. Milyen sajtokat eszünk manapság és melyik miről nevezetes?

Az első sajt egy véletlen műve volt – így szól a legenda. A Közel-Keleten és Közép-Ázsiában konténerekben szállították a tejet, melyet az állatoknak szántak. Miközben gyalogoltak, az enzimekkel keveredett (ez az oltó), majd szétvált, aludttej lett belőle, s végül sajt. Az egyiptomiak is szerették a sajtot: falfestmények arról árulkodnak, hogy már Kr.e. 2000-ben is készítették.

Hogyan érdemes használni a sajtot?

Ha főzünk vele, egyenesen a hűtőszekrényből is használhatjuk. Amennyiben előételnek szánjuk, kínáljuk szobahőmérsékleten. Elegendő ötféle sajtot felszolgálni – ízre, formára, szerkezetre legyenek különbözőek. Mielőtt kirakjuk a vendégek elé, érdemes 20 perc-1 órán át a hűtőben tartani, hogy valós zamatukat kapjuk meg.

Friss sajtoknak általában a fetát, ricottát, krémsajtot, kecskesajtot, queso frescót tartjuk. A cottage cheese vagy angol túró szintén ide tartozik. A lágy és friss sajtokat rövid ideig hagyják állni, ízük enyhe. Főzéshez, mártásokhoz ideálisak ezek a sajtfajták, de salátához is ízletesek.

Még lágyabbnak számítanak a Brie, vagy a Camembert. Jellegzetesen krémes, szinte folyós sajtok szobahőmérsékleten, a héjukat is meg lehet enni. Kitűnőek előételnek, dzsemmel is fogyaszthatók. Sütve aranybarnán ízletesek, s keksszel is kínálhatók. Spenóttal, articsókával párosítva szintén ajánlottak.

 

Közepesen lágy sajtnak a Goudát, a Havarti és a Muenster sajtokat nevezzük. Ilyen a Colby és a Monterey Jack is. A mozzarella is hasonló, de ezt főként tésztatölteléknek tartják. Főzik, gyúrják őket és formára alakítják. A Havarti sonkával, szendvicsben kiváló, a Gouda karamellizált hagymával ideális, de fehérbabbal, kenyérrel párosítva is remek íze van.

 

Az olyan, keményebb sajtokat, mint például a Cheddar, a Swiss, a Gruyere vagy a Parmezán, többnyire makarónihoz, reszelve esszük. Almával, körtével párosítva nassolnivalóként is finomak. Próbáljuk ki sütve, almával és Cheddarral, salátában!

A kék sajtokat gyakran bizalmatlanul méregetik, hiszen penészes sajtról van szó. Csakhogy kimondottan finom. Ezt a fajtát a penicillium roqueforti nevű penész hozzáadásával hozzák létre. A legismertebb kék sajt a Gorgonzola, a Roquefort, Maytag kéksajt, illetve a Stilton. Steakhez vagy előételnek általában kedveltek.

Egyszerű összetevők alkotják

Akár Camebertről, akár Goudáról vagy Cheddarról beszélünk, ugyanolyan összetevőkből készül: tej, só, oltó, valamint egy adott baktériumkultúra van benne.

Az adja a különféle típusokat, hogy miként kombinálják őket és mennyi ideig „öregszenek. Természetesen egyéb hozzávalók is kerülnek a sajtokba – gyümölcsök vagy fűszerek.

Nem érdemes túlzásba vinni

A sajt az egészséges étrend része lehet, ha mértékkel fogyasztjuk – naponta egy felnőttnek elég 2-3 adag tejterméket ennie. Kb. 56 gramm sajt nagyjából 1 csésze tej vagy joghurt által biztosított kalcium-mennyiségének felel meg. A sajt foszfort, cinket is tartalmaz a fehérje mellett, amely különösen előnyös a vegetáriánusoknak.

Ha kevesebb sót szeretnénk enni, válasszunk olyan sajtokat, melyben kisebb mennyiségben található meg – ilyenek a lágyabb típusok, például a mozzarella.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.