Ha nem tudunk elaludni, együnk sajtot!

Amikor hajnal fél 3 körül álmatlanul hánykolódunk az ágyunkban, szinte bármit megtennénk, hogy gyorsan és könnyen elaludjunk.

Logikusnak tűnő és egészen furcsa módszerek is léteznek, amelyek pihentető alvást ígérnek. Számoljunk bárányokat – bár sosem értettük, ennek mi az értelme –, hallgassunk altatódalt, netán igyunk meg egy pohár meleg tejet? Utóbbi népi bölcsességre találunk tudományos magyarázatot, tehát maradjunk ennél. Ráadásul az is megnyugodhat, aki rá sem tud nézni a meleg tejre, ugyanis bármilyen tejtermék megfelel. Így a sajt is, amiből pár kis kocka vagy szelet kifejezetten jólesik elalvás előtt. 

Sajtlexikon: avagy melyiket szeressem és miért?

 

A kulcsszó a triptofán, amely minden tejtermékben jelen van. A triptofán bizonyos kutatások szerint melatonin termelődéséhez vezethet a szervezetünkben, ezt a hormont agyunk a sötétség hatására választja ki, így szabályozva az alvásciklusunkat. Ha el szeretnénk aludni, a melatonin segíthet, ehhez pedig hasznos, ha valamilyen formában triptofánt fogyasztunk.

A másik oldalról is érdemes megközelíteni a problémát. Az alkohol és a koffein egyaránt megakadályozza, hogy elaludjunk, és a zsírokban, cukrokban gazdag étrend is. Figyeljünk oda, hogy ezekből ne fogyasszunk a lefekvés előtti órákban, emellett pedig segítsünk rá a pihenésünkre a kedvenc sajtunkkal. 
 
 

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.