Ezért éberedünk fel többször is éjszaka

Nagyon nehéz úgy kipihenni magunkat, hogy az éjszaka folyamán többször is felébredünk – ha ez hosszabb ideig történik így, komoly kialvatlanságban szenvedhetünk, aminek sokkal hosszabb távú következményei is lehetnek.

Ha nem tudjuk, mi lehet az oka a furcsa ébredéseknek, akkor gondoljuk át az alábbiakat, hátha ezek állnak a kialvatlanságunk hátterében.

Túl sok a koffein

Ha túl sok koffeint fogyasztunk napközben, és még délután is ezzel pumpáljuk magunkat, akkor az kihathat az alvásunkra is, méghozzá nem jó irányban. Délután már nem érdemes olyat inni vagy enni, aminek nagyon magas a koffeintartalma, mert ez bezavarhat az éjszakai pihenésünkbe.

Foto:pixabay.com

Túl sok az alkohol

Egy-két pohár vörösbor vagy valami hasonló alkohol még segíthet is az elalvásban, de az éjszakai pihenésünknek nem tesz jót – lehet, hogy könnyebben alszunk el, de kipihentebbek nem leszünk tőle. Ha sokszor kelünk fel az éjszaka közepén, és a vacsorához le szoktunk gurítani egy pohár alkoholos italt, hagyjuk el ezt a szokásunkat, és nézzük meg, mire jutunk nélküle.

álmatlanság

Foto:pixabay.com

Az ággyal van a gond

Az életünk nagyjából egyharmadát alvással töltjük, így nem mindegy, min hajtjuk álomra a fejünket. Ha nem megfelelő minőségű az ágyunk vagy a párnánk, könnyen szabotálhatjuk vele a pihenésünket. Érdemes befektetni egy kicsit több pénzt ezekbe az eszközökbe, hiszen az egészségünk függ tőle.

Álmatlanság – ez lehet az inszomnia 5 típusa

Betegség miatt

Rengetegen élnek olyan alvási rendellenességgel, amiről azt hiszik, hogy teljesen normális – az alvási apnoé például pontosan ilyen, és nagyon megnehezítheti az életünket. Érdemes elmennünk orvoshoz, ha hosszabb ideig nem változik a helyzet, és mindig felkelünk az éjszaka közepén. Ezek a rendellenességek általában könnyedén kezelhetők, és ha rájövünk, mi a baj, újra átaludhatjuk majd az egész éjszakát.

Forrás: Hirado