Ételek, amelyektől jobban alszanak a gyerekek

Azt már minden szülő tudja, hogy estére a cukros dolgok felpörgetik a gyerekeket. Mutatunk néhány ételt, amit érdemes vacsorára tálalni a kicsiknek. Mély, nyugodt álomba zuhannak ezektől.

Meglepő, de egyes ételekkel elősegíthető a könnyebb elalvás, és javítható a gyerek alvásminősége is, így aztán egyáltalán nem mindegy, mit eszik egy gyerek vacsorára. A következő ételek lazító, nyugtató hatásúak, tele vannak az egészséges fejlődéshez szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Bónuszként tartalmazzák az álomba szenderítő elengedhetetlen melatonint, mindezt természetes formában.

Foto:pixabay.com

Banán

A cukros ételek felpörgetnek, ezért édességet soha ne adj vacsorára a gyermekednek. A banán ellenben, bár finom édes, a benne található melatonin és szerotonin miatt kifejezetten nyugtató hatású. Magnézium tartalma is az ellazulást segíti.

Foto:pixabay.com

A pici izmaiban könnyebben oldódik a feszültség, gyorsabban elalszik tőle.

Meleg tej

Nagyanyáink meleg tejet adtak a gyermekeknek elalvás előtt. Mi már tudjuk, hogy miért: a fehér nedű titkos alkotórésze, a triptofán kifejezetten lazító, nyugtató hatású. A tej magas kalciumtartalma pedig a triptofán ezen hatását turbózza fel.

Foto:pixabay.com

A legkisebbeknek, egy éves kor alatt ne adj tehéntejet. Ha teheted, inkább szoptasd meg elalvás előtt.

Joghurt

A joghurt egy kifejezetten az emésztést segítő étel. Ha békés az emésztés, jobban alszik a gyermek.

Így készíts joghurtot házilag: Házi tejből, vagy a lehető legmagasabb zsírtartalmú, de minimum 3,5 százalékos, és ne magasan hőkezelt tejből készítsd. Továbbá a natúr joghurtok közül oltóanyagnak olyat válassz, amely élőflórás, élő joghurtkultúrát tartalmazó felirattal van ellátva, és eltarthatósága rövid idejű. 1 liter tejhez oltóanyagként 2-3 evőkanál joghurtra lesz szükségünk. A tejet lassú, 20-25 perces főzés után forrald fel. Ha felforrt, azonnal vegyük le a tűzről és hűtsük vissza 40-50 fokra. A joghurtbaktériumok 30-40 fok között szaporodnak a legjobban, így ezt a hőmérsékletet próbáld meg hosszabb ideig megtartani.  A legjobb módszer, ha 5-6 órára, 35-40 fokra programozva, a sütőbe teszed a bekevert tejet.

A joghurtban lévő hasznos baktériumok megakadályozzák a bélben a toxikus anyagok elszaporodását. Kalcium és foszfortartalma pedig a gyermek csontfejlődéséhez elengedhetetlen. (A bolti, cukrozott, ízesített, adalékanyagokkal tömött, cukrozott, tartósítószeres joghurtokat felejtsd el).

Teljes értékű vacsora, ha a házi joghurtba zabpelyhet vagy nagyon puhára főtt barna rizst is keversz.

Zabpehely

A zabban lévő hatóanyagok segítik az elalvást előidéző hormon, a melatonin termelését. Ez teszi a zabkását ideális vacsora fogássá.

Foto:pixabay.com

A főtt vagy puhított zabpelyhet keverheted meleg tejjel vagy villával szétnyomott banánnal. Ez az étel kellemesen megtölti a pici gyomrát, és hamar mély, édes álomba merül. Az alvás időtartama is megnő ettől a természetes csodaszertől.

Egyes egyszerűbb életformák megfigyelése arra utal, hogy az alvás már az összetett központi idegrendszer kifejlődése előtt megjelent az élővilágban.

Előbb volt az alvás, mint az agy

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.