Energiahozó alvástippek

Energiánk megőrzésének egyik fő kulcsa a jó alvás. Most eláruljuk, hogyan kerülhetsz a legjobb formába!

Tudtad, még ha nyolc órányi pihenés esetén sem biztos, hogy a szervezeted kialussza magát?

Az ágyban eltöltött idő nem feltétlenül jelenti a jó, pihentető alvást.Gondolj bele: a tested az alvásból „tankol”, így ahhoz, hogy energikusan kezd a napot, szükséged van 8 óra pihenésre.

Azonkívül, hogy az alvás elég energiát biztosít a nap átvészelésére, csökkenti a szívbetegségek, cukorbetegség és depresszió kialakulásának kockázatát, éberebbé, figyelmesebbé tesz, így segíti az információ gyorsabb feldolgozását. Kövesd ezeket a tanácsokat, hogy megőrizd egészségedet, és a lehető legjobban kihasználd az alvás idejét.

Csak semmi alkohol!

Az a tény, hogy néhány ember álmosan bólogat buli után, még nem azt jelenti azt, hogy az alkoholra folyékony altatóként kéne tekintened.  Az alkohol lehet, hogy segít gyorsabban elaludni, de amint távozik a szervezetből, élénkítő hatása van – állítják a szakértők.

Foto:123rf.com

Az utolsó italod után 4-5 órával felébredsz, és nehezedre esik majd visszaaludni. Szóval ahelyett, hogy a pohár után nyúlnál, szokj rá olyan éjszakai rituálékra, ami elősegíti az alvást. Zuhanyozz meleg vízzel (amikor kilépsz, a tested elkezd lehűlni, ez a folyamat játszódik le alvás előtt is) vagy igyál egy csésze koffeinmentes kamillateát.

Lélegezz könnyebben!

Ha neked is, alvási apnoéd, azaz éjszaka átmeneti légzés-kimaradásod van, körülbelül 80%-kal valószínűbb, hogy fáradtnak, lomhának fogod magad érezni a nap folyamán, függetlenül attól, hogy hány órát aludtál. Ez akkor következik be, amikor a torok hátulján lévő lágy szövet akadályozza a levegő útját alvás közben. Emiatt nem kapsz levegőt, és egy éjszaka alatt többször is felébredsz. Csak képzeld el, hogy milyen fáradt lennél, ha valaki folyamatosan ébren tartana! Ezek a légzés-kimaradások megfosztják az agyadat az oxigéntől, növelve a szívveréseid számát, és kimerítik az energiakészletedet.

Két gyakori jele van a légzés-kimaradásnak: hangos horkolás, vagy ami ennél komolyabb, ha arra ébredsz fel, hogy fulladozol. Ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket tapasztalod, menj orvoshoz, és a hátad helyett az oldaladon aludj úgy, hogy a fejedet támaszd meg két vagy három párnával. Ha a felsőtestedet 30 fokos szögben pihenteted, akkor a levegő szabadon áramlik ki és be a tüdődbe.

A zene nem csupán élénkíti a lelket, felvidít, és örömet nyújt, hanem a stressz csökkentésében és az alvásban is segíthet. A zenét évezredek óta használják számos kultúrában a test és a szellem gyógyítására.

4 nem mindennapi hangszer a stressz elűzésére és alváshoz

Habár ez nem fogja meggyógyítani az éjszakai légzés-kimaradásaidat, de az úgynevezett neti pot használata (egy kerámia edény, amiben só/víz oldat van) segíthet könnyebben lélegezni. Japán kutatók felfedezték, hogy az olyan emberek, akiknél a légutak el voltak záródva, kétszer olyan gyakran merültek ki nap közben, mint akiknél nem volt semmilyen elzáródás.

Ütemezd át az edzéseket!

A mozgás segít javítani az alvás minőségét, ha okosan csinálod. Egy késő estig tartó edzés okozhatja azt, hogy csak fekszel az ágyban, a plafont bámulva, mert a szervezetnek 3-4 órába kerül lehűteni magát edzés után. Ébren tart a magas a testhőmérséklet és pulzusszám. Az edzést legalább 4 órával lefekvés előtt végezd el, de még jobb, ha reggel vagy délben mozogsz, így érezni fogod a mozgás energia-növelő hatását.

Forrás: Jóalvásközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.