A jó alvás a fogyás titka? Igen!

Minél többet alszunk, annál kevesebbet idő marad evésre – ez eddig egyszerű és logikus. De hogyan segít ez abban, hogy sikeresen leadjuk a súlyfölöslegünket?

Dr. Esra Tasali, a Chicagói Orvostudományi Egyetem Alvásközpontjának igazgatója szerint az elhízás okainak megértése és megelőzése a legjobb módja a járványszerű elhízás elleni küzdelemnek. “Jelenleg a legtöbb elhízás a szakértők szerint a kalóriabevitel növekedésével magyarázható, nem pedig a testmozgás hiányával” – mondta.

Egy új kutatás vizsgálta, hogy az alvás mennyisége hogyan befolyásolja a napközbeni kalóriabevitelt, az eredmény pedig nagyban megváltoztathatja a fogyásról való gondolkodásunkat. 

Fotó: 123rf.com

A JAMA Internal Medicine című szaklapban február 7-én közzétett, 80 felnőtt bevonásával végzett randomizált klinikai vizsgálatban Tasali és kollégái a UChicago-i és a Wisconsin-Madison Egyetemről azt találták, hogy azok a fiatal, túlsúlyos felnőttek, akik szokás szerint éjszakánként 6,5 óránál kevesebbet aludtak, egy személyre szabott alváshigiéniai tanácsadás után átlagosan 1,2 órával tudták növelni az alvás időtartamát éjszakánként. Az alvásintervenció célja az volt, hogy az ágyban töltött idő időtartamát 8,5 órára növeljék – és a kontrollhoz képest megnövekedett alvásidő a résztvevők általános kalóriabevitelét is csökkentette, átlagosan napi 270 kcal-val (kalóriával).

“Az évek során mi és más kutatók is kimutattuk, hogy a korlátozott alvásidő  hatással van az étvágyszabályozásra, ami fokozott táplálékbevitelhez vezet, és így idővel a súlygyarapodás kockázatának teszi ki a keveset alvó embert” – mondta Tasali. “Bennünket az érdekelt, hogy ha bizonyíottan ez történik az alvás alváshiány miatt, akkor esetleg meg tudjuk-e fordítani a folyamatot az alvás meghosszabbításával és az alvásminőség javításával? 

Otthon, saját környezetben 

Az új tanulmány nemcsak az alvás meghosszabbításának a kalóriabevitelre gyakorolt hatását vizsgálta, hanem a legfontosabb: mindezt valós körülmények között, a résztvevők táplálkozási szokásainak manipulálása vagy ellenőrzése nélkül teszi. A résztvevők a saját ágyukban aludtak, alvásukat viselhető eszközökkel követték, és egyébként a szokásos életmódjukat követték, diétára vagy testmozgásra vonatkozó utasítások nélkül.

fogyókúra, diéta, fogyás

Foto:123rf.com

“A legtöbb más, laboratóriumokban végzett, ezzel a témával kapcsolatos vizsgálat rövid ideig, néhány napig tart, és az élelmiszer-bevitelt úgy mérik, hogy a résztvevők mennyit fogyasztanak a felkínált étrendből” – mondta Tasali. “A mi vizsgálatunkban csak az alvást manipuláltuk, és a résztvevők azt ettek, amit akartak, nem volt ételnaplózás vagy bármi más, amivel saját maguk nyomon követhették volna a táplálkozásukat.”

Azok az egyének, akik megnövelték az alvás időtartamát, átlagosan napi 270 kcal-val tudták csökkenteni a kalóriabevitelüket – ami három év alatt nagyjából 12 kg, azaz 26 font súlycsökkenést jelentene, ha a hatások hosszú távon fennmaradnának.

dieta8

Foto:pixabay.com

A tanulmány talán legmeglepőbb aspektusa az egyszerűség volt. “Láttuk, hogy egyetlen alvási tanácsadás után a résztvevők képesek voltak változtatni lefekvési szokásaikon annak érdekében, hogy az alvás időtartamát meg tudják növelni” – mondta Tasali. “Egyszerűen minden egyes személyt felkészítettünk a helyes alváshigiéniára, és megbeszéltük a személyes alvási környezetüket, személyre szabott tanácsokat adtunk a változtatásokra vonatkozóan. Ezeket az alvásuk időtartamának javítása érdekében el is végezték. Fontos, hogy a résztvevőknek a kutatás érdekében a toborzási anyagokban nem említettük az alvásintervenciót, ez lehetővé tette számunkra, hogy a kutatás kezdetekor a valódi, megszokott alvási szokásaikat rögzítsük.”

Bár a vizsgálat nem értékelte szisztematikusan azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatták az alvási viselkedést, “az elektronikus eszközök lefekvés előtti használatának korlátozása kulcsfontosságú beavatkozásnak tűnt” – mondta Tasali.

Foto:pixabay.com

A résztvevők már egyetlen tanácsadást követően több mint egy órával növelték átlagos alvásidejüket éjszakánként. Annak ellenére, hogy nem írtak elő más életmódbeli változtatást, a legtöbb résztvevőnek nagymértékben csökkent a kalóriabevitele, egyes résztvevők akár napi 500 kalóriával kevesebbet is ettek.

Az alanyok összesen négy hétig vettek részt a vizsgálatban, két hétig az alvásra és a kalóriabevitelre vonatkozó alapinformációk gyűjtésére, majd két hétig az alvási beavatkozás hatásainak megfigyelésére.

 “Ez nem egy súlycsökkentő vizsgálat volt” – mondta Tasali. “Viszont már két hét alatt is számszerűsített bizonyítékot kaptunk arra, hogy csökkent a kalóriabevitel és negatív energiamérleg alakult ki – a kalóriabevitel kevesebb lett, mint az elégetett kalória. Ha az egészséges alvási szokások hosszabb ideig fennmaradnak, ez idővel klinikailag jelentős súlycsökkenéshez vezethet. Sokan keményen dolgoznak azon, hogy megtalálják a kalóriabevitel csökkentésének módját a fogyás érdekében – nos, pusztán azzal, hogy többet alszanak, jelentősen csökkenthetik azt.”

Végső soron Tasali és csapata remélik, hogy megvizsgálják a mögöttes mechanizmusokat, amelyek megmagyarázhatják ezeket az eredményeket, és úgy vélik, hogy ez a munka új, nagyobb súlykontrollal kapcsolatos tanulmányokat kell, hogy ösztönözzön annak megállapítására, hogy az alvás meghosszabbítása támogathatja-e a súlycsökkentő programokat, és segíthet-e megelőzni vagy visszafordítani az elhízást?

Honnan ismerjük fel az alvászavart? Új eszköz az inszomnia kezelésében

“Korábbi munkánk során megértettük, hogy az alvás fontos az étvágyszabályozás szempontjából” – mondta Tasali. “Most megmutattuk, hogy a való életben, más életmódbeli változtatások nélkül is meghosszabbíthatjuk az alvást és ezáltal kevesebb kalóriát eszünk. Ez valóban  egy hatékony segítség a fogyni próbáló embereknek”.

 

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index