Szúnyogcsípésnél is jól jöhet az antihisztamin

Sokkal veszélyesebb lehet a rovarcsípés mint azt gondolnánk, ha ugyanis valaki allergiás a méh- vagy a darázscsípésre, akkor jóval súlyosabbak lehetnek a tünetei egy „bosszantó” viszketésénél.

 
 

Magyarországon összesen két rovar – a méh és a darázs – okoz életveszélyes reakciót, de az emberek nagy része fél a szúnyogtól, a pókoktól és hangyáktól is, mert csípés esetén kellemetlen csípésnyomokat hagynak – mondta Mezei Györgyi, a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika adjunktusa.

Foto.123rf.com

Az emberek nagy részének a méh és darázscsípés sem okoz nagyobb tünetet, mint egy duzzanat. Akinél a látható reakció komolyabbnak tűnik, még annak sem mindenképpen megijednie, mert lehet, hogy ők is azok csoportjába tartoznak, akiknél nagy helyi reakciók alakulnak ki.

Ha a csípéstől távol eső területen jelentkezik viszketés, ajakduzzanat, nehéz légzés, szédülés akkor azonnal, 5-10 percen belül mentőt kell hívni

– tette hozzá a szakértő.

Azok akik eddig nem tapasztaltak allergiás reakciókat, azok ne aggódjanak fölöslegesen, mert nagyon kis százalék, akinél súlyosabb tünetek is előfordulhatnak, de utazásra érdemes antihisztamint magunkkal vinni, hiszen az a szúnyogcsípés ellen is jól jöhet – mondta Mezei Györgyi.

Ám nem csak a rovarcsípésekre lehetünk allergiások, hanem a nővényekre is. Az allergiás megbetegedések száma egyre inkább növekszik, és ez vonatkozik a parlagfűre is, ami hazánkban a legsúlyosabb allergiás náthát okozó a pollene, melynek a pollenszórása augusztustól várható egészen októberig.

Csalánkiütéstől a torokduzzanatig – figyelmeztető jelek rovarcsípés esetén

Aki már tudja magáról, hogy parlagfű allergiája van, az szerezze be a gyógyszereit, és ennek megfelelően kezelje magát

– tanácsolja a szakértő.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.